3 Woorden van Bert #5

De maandelijkse schrijfuitdaging van Coach Bert
14 juni 2024 koos hij de woorden:  Mooiprater - Laadpaal - Beerput
#4 mei - > HIER / #3 april - > HIER /  #2 maart - > HIER / #1 februari - > HIER




Fransientje klom op het spreekgestoelte en wurmde haar omvangrijk lijf tussen de beide zijwanden ervan. Ze keek in het rond en zag tot haar grote blijdschap dat op enkele lege plekken na de hele zaak tot de nok toe gevuld was, ja zelfs de openbare tribune bleek plaatsen tekort te hebben. Ze glunderde bij het vooruitzicht op de aandacht die haar de komende 8 minuten ten deel zou vallen, dat orgastische gevoel werkte zo verslavend. Zij was ervoor geremigreerd want in het buurland waar ze een tijdlang vertoefd had, had men minder goed begrepen hoe zo'n geniaal mens zij was. Hun verlies natuurlijk!! 
Nu was ze terug en zo meteen zou men hier zich weer realiseren hoezeer men haar gemist had, haar nooit had mogen laten gaan. Haar bejubelen om haar terugkomst en het redden van de zaak.
Oh het was zo'n enorme beerput geworden tijdens haar afwezigheid, ze was de enige die het redden kon, zij was de ware mesias, zij wist dat altijd al natuurlijk maar ja dat anderen dat niet begrepen, of in ieder geval er tijd voor nodig hadden om dat in te zien, kon ze hen niet kwalijk nemen, niemand was immers zo geniaal intelligent en goedhartig als zij?! 
Haar ogen dwaalden af naar beneden, op de bovenkant van het spreekgestoelte zat een knop, daarmee kon ze de microfoon hoger of lager zetten, die knop functioneerde als laadpaal, ze kreeg er altijd zo'n kick van. De klok die ernaast stond gaf 8 minuten aan, 8 x 60 seconden maar liefst. Was ruim voldoende om mensen te overtuigen al had ze wel moeten schrappen in haar betoog, maar de essentie had ze weten te behouden. 
Enkele meters naar links zat een aantal mensen en één ervan had, tot haar onmetelijk grote spijt, de werkelijke leiding over het gebeuren. Ze rilde van afschuw. Die Martine; brrrr. Zij was in haar stoel gezet door Geertruida, die mooipraatster aan de overkant van de zaal. Geertruida zat met een denigrerende grijns van oor tot oor naar haar te kijken. Zij had haar interrupties al helemaal klaar, hoefde zich niet voor te bereiden want zij kende de jubelzang op zichzelf van Fransientje van voor naar achteren en van links naar rechts en terug. 
Fransientje voelde haar hele lijf schudden van afschuw, zelfs zo erg dat het spreekgestoelte bijna van diens plaats kwam. Ze moest echt haar best doen om een glimlach van oor tot oor op haar gezicht te leggen want ervoor zorgen dat toehoorders aan je lippen gaan hangen, ongeacht welke nonsens je ook uitkraamt, lukt nou eenmaal beter met honing dan met azijn.  



Heb én hou het goed  

16 opmerkingen:

  1. Hier zit ik met een glimlach van oor tot oor van begin tot eind van je verhaal!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. :-) Kijk... zo zie je maar dat er veel te4 lachen valt in jeweetwelwaar

      Verwijderen
  2. mooi verhaal Melody
    kwam het nadien tot bloedvergieten tussen de dames , omdat ik een schoonmaker met spuitbus de boel zie kuisen :)

    rustige avond groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je welll. Nee hoor, die schoonmaker verwijderde alleen de speekselvlekken van het spreekgestoelte en de vingerafdrukken ...want ze mogen niet herkend worden natuurlijk

      Verwijderen
  3. Wat een leuk verhaal!! Inderdaad totaal anders dan het verhaal van Bea en dat van mij. Ik vind ook 'de laadpaal' wel erg mooi gevonden!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi verhaal! Vol onderhuidse spanning, sudderende frustratie, heimelijk gif. Ik wil nu weten hoe het gegaan is met de voordracht van Fransientje. O, om van deze vete te wete(n) en in de zaal te zitten! Prachtig Ko!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel!! Fransientje kwam van een koude -zeg maar ijzige- kermis thuis en aangezien zij geen zonnepanelen op haar dak heeft want ze wil het authentieke beeld van haar kapitale villa niet verstoren- moest ze de houtkachel aanzetten... oh ehh palletkachel natuurlijk want hout is niet natuurvriendelijk ;-)

      Dank u dank u

      Verwijderen
  5. Altijd spannend, vooral als men al op je zit te wachten.
    Laat haar stem helder zijn. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja inderdaad.... die 'plankenkoorts' hoort er wel bij maar daar heeft Fransientje geen last van hoor, integendeel.

      Verwijderen
  6. Fransientje blaakte net iets teveel van zelfvertrouwen, die plots smolt als sneeuw voor de zon. Te is nooit een goed idee....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut... en dat blijft ze ook doen. Het is onbestaanbaar dat men haar niet dat zal geven waarop zei recht heeft (vindt ze zelf dan hè_)
      Precies

      Verwijderen
  7. Tja en nu is het aan de lezer Fransientje in een context te plaatsen. Ik zie zoiets als de rijdende rechter of belandt Fransientje in de nor? Die vingerafdrukken en speeksel zetten mij op dat spoor. Ik vrees dat het bij gissen blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zit er een beetje naast... alhoewel ik Fransientje wel een tijdje dan logement van gun moet ik eerlijk toegeven.... ... Misschien helpt het je als je bedenkt dat ik hier allemaal vrouwennamen plaatste, die omzet in mannennamen...

      Verwijderen