Tot Ziens, Maloky & Takony

April 2019 verwelkomde Wildlands een nieuwe diersoort, 2 Bonte Vari's arriveerden en namen hun intrek in een deel van Jungola, hetzelfde deel waar ook al de ringstaartmakis woonden.



~


Na enkele jaren was daar augustus 2023 en men had bedacht het Makiwoud te verrijken met nog een vari-soort... Het is een bijzondere ochtend in het Makiwoud van #WILDLANDS (in de tropische kas Rimbula)... Daar verkent namelijk een koppel van een nieuwe soort maki’s het gebied! Deze zwarte maki’s (ook wel moormaki’s genoemd) komen daar samen te leven met de ringstaartmaki’s en de bonte vari’s. De introductie met deze twee soorten zal binnenkort in stappen plaats gaan vinden. Maar voor het zover is, moeten ze eerst het leefgebied leren kennen en dat is best spannend… Je zult de twee dus ook nog niet direct tegenkomen als je het park bezoekt. Opvallend van deze soort is dat de man helemaal zwart is en het vrouwtje juist bruin.





Tja... en nu is het juni 2024, bijna een jaar later... en zegt men gedag tegen het 1e duo want het botert maar niet.
Wildlands neemt voorlopig afscheid van een van hun drie soorten halfapen. Twee mannelijke bonte vari’s willen maar niet klikken met een nieuw koppel zwarte maki’s, die eigenlijk bij elkaar in één verblijf gehouden moeten gaan worden. Men wil overstappen op andere vari’s, bevestigt een woordvoerster aan ZooFlits.De beslissing om te stoppen met de huidige bonte vari’s komt niet uit de lucht vallen. Al bijna een jaar lang probeert Wildlands hun enige twee vari’s te introduceren bij een nieuw koppel zwarte maki’s. Deze zeldzame makisoort arriveerde in de zomer van 2023. De bedoeling was om hen samen met de al aanwezige ringstaartmaki’s en bonte vari’s te houden in het zogeheten Makiwoud, een doorloopverblijf in tropenkas Rimbula. Dat is mislukt. “Met name één van de twee varibroers is erg territoriaal. Ze joegen de zwarte maki’s terug naar hun nachtverblijf en bleven dat doen. De rustige van de twee vari’s kopieerde bovendien het gedrag van zijn dominante broer toen hij alleen met de zwarte maki’s werd geïntroduceerd”, liet de dierentuin eerder dit jaar op hun site weten. Maar de dierverzorgers van de halfapen hielden vol: “Introducties bij lemuren kunnen maanden duren. En soms zelfs langer dan een jaar. We moeten geduldig blijven”, zei een dierverzorger over de kwestie. Nu, vlak voor de start van het hoogseizoen, lijkt het geduld van Wildlands toch op. De vari’s zijn achter de schermen geplaatst, laat een woordvoerster weten: “Wij hebben een koppel zwarte maki’s geïntroduceerd in het Makiwoud in Rimbula. Succesvol met de ringstaartmaki’s, maar er was geen klik met de bonte vari’s. Deze klik is individueel gebonden en geldt niet voor alle vari’s.” Daarom gaat het park de komende tijd op zoek naar andere individuen voor in het gebied: “De bedoeling is dat er andere vari’s terug komen, dus stoppen met de soort doen we zeker niet”, verduidelijkt de voorlichtster. De huidige twee bonte vari’s zullen verhuizen naar een ander park. De bonte vari’s werden in 2019 verwelkomd als aanvulling op het Makiwoud, waar destijds alleen ringstaartmaki’s werden gehouden. Het nieuwe koppel zwarte maki’s mag wel in Wildlands blijven. Zij zijn het enige fokkoppel zwarte maki’s in Nederland. Wildlands hoopt daarom ook op jongen. Samen met het bestaande groepje ringstaartmaki’s zijn zij vanaf nu dagelijks in het Makiwoud te zien.

Ik heb vele foto's van beide broers, ik zal wel niet in de gelegenheid komen nog persoonlijk gedag te zeggen... dus hier dan maar: Het ga jullie goed, hopelijk op een mooie plek waar jullie het prima naar de zin zullen krijgen.






Heb en hou het goed

10 opmerkingen:

  1. Jammer. Het is en blijft een heel gepuzzel, je zou ze een paar jaar moeten bestuderen in het wild en dan is het nog maar afwachten hoe ze het in gevangenschap doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja absoluut. Dat is ongetwijfeld ook wel al gebeurd, alleen niet per definitie bij deze 4 individuen... Ja dat klopt, en dan nog is er geen garantie want er kan altijd iets onverwachts gebeuren waardoor de vlam in de pan slaat.. .of eruit

      Verwijderen
  2. heel jammer , ze zijn allen mooi , dus had een pracht geworden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie Makiwoud, ook hier was het afwachten zijn hoe de groep zich opstelt.
    Inderdaad dierenwelzijn is belangrijk. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jammer dat het niet lukte, maar wij zouden ook niet met elk mens samen kunnen leven natuurlijk. Hopelijk komt er bij nieuwe maki's wel een klik

    BeantwoordenVerwijderen