Tijgers in Dierenrijk

Dierenijk in Mierlo opende de deuren in 2004 en kreeg in 2007 haar eerste tijgerkoppel. Niet een koppel in de zin van het woord als 'stelletje' maar in de zin van broer en zus, Siberische tijgers, uit een nestje welpen van 27-6-2005 van moeder Kira (2002 uit Emmen, 2004 in Amersfoort) in Dierenpark Amersfoort in 2005 met vader Tientsie. Het betrof mannetje Laslo en vrouwtje Laila. Laslo overleed afgelopen oktober en Laila zou naar Beekse Bergen om daar haar 'pensioen' te beleven. Zover kwam het helaas niet want afgelopen januari blies ook zij haar laatste adem uit. Dierenrijk besloot het tijgerverblijf grondig aan te pakken en geheel te vernieuwen en met Beekse Bergen werd afgesproken dat 2 tijgers van daar naar Mierlo zouden komen, een koppel in de zin van 'stelletje', zodat er hopelijk over enige tijd welpjes zullen ronddartelen. De keuze viel op Yarko en Angara. In Hilvarenbeek blijft daardoor alleen Malinka nog over, deze jongedame werd geboren op 6 mei 2021 en is op 17 mei in Beekse Bergen aangekomen, ook daar zal dus een mannetje bijkomen met de hoop op nageslacht, welk dier dat is enzo, dat weet ik op dit moment nog niet. Angara is kortgeleden aangekomen, Yarko zal snel volgen. Beide dieren zijn geboren in 2015: Angara op 15 mei (Noorwegen) en Yarko (Zweden) op 23 april. Ook Blijdorp heeft heel recent een nieuw koppel -Geram & Nonja, lees HIER- dus als alles goed gaat zijn er 'binnenkort' op een aantal plaatsen in ons land tijgerwelpjes te bewonderen, hoe mooi zou dat zijn?! 


Tijgervrouwtje Angara vertrok enkele weken geleden naar Dierenrijk.
Om Angara voor te bereiden op de reis naar Mierlo, werd zij een aantal weken getraind om rustig in de verhuiskist te lopen.
Zowel vertrek uit Beekse Bergen als aankomst in Dierenrijk is prima verlopen.
Al sinds haar komst, kreeg ze de mogelijkheid om een deel van het spiksplinternieuwe tijgerverblijf te verkennen. Dit gebeurde echter nog achter de schermen, aangezien het verblijf tijdelijk afgeschermd werd voor het publiek. Op deze manier kon de tijgerin rustig wennen.
Sinds eergisteren verkent Angara ook de rest van haar nieuwe omgeving, compleet met rotsen en rivier.
Binnenkort zal ook het mannetje Yarko naar Dierenrijk vertrekken in het kader van het Europese managementprogramma.
In deze internationale samenwerkingsverbanden werken dierentuinen nauw samen om een gezonde reservepopulatie van diersoorten in Europese dierentuinen te behouden.
Kortom... áls mijn info klopt lopen er 19 van deze majestueze dieren rond in ons land, verdeeld over 8 parken: Amersfoort (2), Arnhem (2), Hilvarenbeek (1), Leeuwarden (6), Mierlo (2), Overloon (2 incl 1 witte), Rhenen (2) en Rotterdam. (2) Welke dieren dat precies zijn kun je HIER bekijken. Uiteraard is voorgaande met dien verstande dat ik geen info heb mbt de tijgers die -altijd tijdelijk- opgevangen worden bij Stg.Leeuw in Hoenderdaell in Anna Paulowna als ook bij Stg.AAP in Almere.






Heb en hou het goed

10 opmerkingen:

  1. O wat een pracht dier in het filmpje
    laten we hopen dat er mooie nestjes jongen komen

    geniet de dag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hele mooie tijger om te zien. Deze verblijf ziet heel goed uit.
    Laten maar hopen gauw jonge welpjes komen.
    Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat klopt... het zijn schitterend mooie dieren .... we moeten dat afwachten hè... .komt goed, dank je wel, jullie ook

      Verwijderen
  3. Mooi dat de dieren voorbereid zijn op de gebeurtenissen, het zal ze hopelijk minder stres opleveren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja nou.... het helpt in iede rgeval, heb er al veel van meegekregen via filmpjes etc... men is altijd heel erg bezig met het de dieren zo goed mogelijk naar de zin maken ... en ze dus te trainen op tal van zaken zodat ze minder / geen stress krijgen maar bijv ook zonder verdoving behandeld kunnen worden

      Verwijderen
  4. Tijgers in Dierenrijk, het zijn prachtige dieren.
    Hopelijk komt er ook een mooi nestje. Hans

    BeantwoordenVerwijderen