Update Makongo

14 augustus schreef ik HIER over het verdriet in Kerkrade... en de zorgen die daardoor ontstonden. In Gaia Zoo overleed Tamidol en haar kleine zoon van amper 4 maanden, Makongo, bleef 'alleen' achter. Een spannende tijd brak aan... hem zich aan een verzorger laten hechten is niet de bedoeling natuurlijk en een andere vrouwtjesgorilla dwingen een jong aan te nemen en op te voeden behoort ook niet tot de mogelijkkheden. Je hebt geen andere keus dan simpelweg afwachten en hopen dat het goed komt.


(Foto Gaia Zoo - Dalilah -1972 wild- met Makongo 9.4.'24 - van Corine Al)

Mijn eigen tranen van verdriet door gemis stromen nog veelvuldig, maar worden nu toch vermengd met een glimlach van blijdschap doordat men zopas een updatevideo publiceerde: 

Onlangs overleed één van de gorilla's in GaiaZOO. Het vrouwtje, dat in het voorjaar nog een gezond jong ter wereld bracht, bleek ongeneeslijk ziek te zijn. Maar hoe gaat het nu verder met het jonge dier dat zonder moeder achterbleef? De Westelijke laagland gorilla's hebben van nature veel aangeleerde gedragingen. Op jonge leeftijd leren de gorilla's bijvoorbeeld wat de gevaren in hun omgeving zijn, wat ze wel en niet kunnen eten en hoe ze zich moeten gedragen in een groep gorilla’s. Daarom is het belangrijk dat het jong door een andere gorilla wordt grootgebracht, en niet door dierverzorgers. Het bijvoeren door de dierverzorgers is wel belangrijk. Geen van de andere gorilla’s produceert nu moedermelk, en het jong heeft wel nog een leeftijd waarbij melk drinken belangrijk is. Ook hierbij zorgen we ervoor dat het jong zich niet gaat hechten aan de dierverzorger, maar willen we juist dat hij na het bijvoeren weer teruggaat naar de andere gorilla's. Primatenverzorger Anja vertelt meer erover in deze update!








Heb en hou het goed

10 opmerkingen: