donderdag, augustus 08, 2024

Geen vader of 2 ?

In onze mensenwereld kijken we al lang niet meer op van gezinssamenstellingen. Een man en een vrouw, 2 vrouwen, 2 mannen... het kan (én mag) allemaal tegenwoordig. Alhoewel er een deel van de mens zo hersenloos is dat men maar blijft blèren (en ja het is zelfs een Olympische Sport sinds dit jaar) dat mannen ook vrouw kunnen zijn want (volgens de Volkskrant) bestaat de échte biologische vrouw  niet. Mannen hebben menstruatie-armoede en roepen om 'genderneutraal' maandverband en pretenderen zwanger te zijn en weten 'uit eigen ervaring' bovendien te vertellen hoe het is om te bevallen... het enige mannetje op de wereld dat dat kan --- (vooropgesteld dat hij de mensentaal zou spreken) --- is het zeepaardje en niet die wezens met een y en een x chromosoom. *zuchttttttttttttttttttttttttttt (zwijg Ko...denk om je tikker).

Gelukkig is er ook een wereld waarin ouderschap ook meer combinaties kent dan alleen 'mannetje en vrouwtje' en 2 dierenparken in ons land plaatsen daar de afgelopen dagen video's over... Burgers Zoo te Arnhem en Beekse Bergen in Hilvarenbeek. 

De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtelijke voortplanting, parthenogenese genaamd.
Dit merkwaardige natuurlijke fenomeen is eerder aangetoond bij luipaardhaaien. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat er geen mannetje in het spel is geweest, ondanks het feit dat beide geslachten bij elkaar rondzwemmen in de Ocean, het tropisch koraalrifaquarium.
Wel een jong, maar geen vader.
Luipaardhaaien zijn bodembewonende haaien die eieren leggen om zich voort te planten. Bij luipaardhaaien is bekend dat ze zich heel soms in aquaria parthenogenetisch kunnen voortplanten. Een eicel ontwikkelt zich in dat geval zonder zaadcel tot een levensvatbare jonge haai. Hierbij versmelt de eicel met een poollichaampje. Poollichaampjes worden gevormd bij de productie van eicellen waar door middel van meiose (een proces van celdeling) vier dochtercellen elk de helft van het aantal chromosomen van de oudercel krijgen. Drie van deze vier dochtercellen zijn poollichaampjes en niet levensvatbaar. De kans dat deze ontwikkeling misgaat bij een parthenogenetisch jong is echter een stuk groter dan bij een ‘normaal’ jong.
Een ander wonderlijk fenomeen:
Luipaardhaaivrouwtjes kunnen daarnaast na een paring het sperma tot een jaar lang opslaan. Zo kan een succesvolle paring een heel jaar bevruchte eieren opleveren, ook als er na de paring geen contact meer is tussen mannetje en vrouwtje. Bij een watertemperatuur van 25 graden zal na 135 tot 176 dagen een jong uitkomen, mits het embryo niet voortijdig afsterft.
Burgers’ Zoo als initiator en jarenlange coördinator.
Wij zijn de initiator geweest van het Europees populatiemanagementprogramma (EEP, European Ex Situ Programme) voor de luipaardhaai en heeft dit programma jarenlang gecoördineerd. Wij zijn succesvol met de kweek van diverse haaien- en roggensoorten. Zo is Burgers' Ocean de grootste kweker van gevlekte adelaarsroggen ter wereld.
De mannetjes hebben natuurlijk zelf geen ei gelegd. 
Dus hoe komt het unieke paar dan aan hun nieuwe kroost? 
En hoe gaat het met de opvoeding van het kuiken?






Heb én hou het goed  

22 opmerkingen:

  1. De wonderlijke wereld van de natuur, steeds verrassend. Over de luipaardhaai las ik al in de kranten, daar viel het me op.
    Dat de flamingovaders het grootbrengen overnamen is nieuw voor me. Prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. prachtig hoe dat alles gaat
    daar kan geen enkele gezinssamenstelling van de mens tegenop
    die zijn enkel goed in ouwehoeren

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties
    1. Dank u dank u .... je weet hoe het moet hè... ik kies eerst een ontwerp.... dan zoek ik het aantal foto's erbij... dan maken en aanpassen en opslaan als png... en in dit geval 2x hetzelfde patroon... en dan de ene horizontaal gespiegeld, toen samengevoegd en verkleind... en klaar was Klara, oh nee Ko ;-)

      Verwijderen
    2. Valt enorm mee..... je weet hoe het werkt... maar je weet ook dat ik ze wel voor je wil maken als je dat liever hebt.... moet je me alleen maar genoeg foto's sturen... en het model benoemen dat je wilt

      Verwijderen
    3. ha ik weet het , maar ben dan vaak te snel tevreden 😁

      Verwijderen
    4. Haha ja dat weet ik ... ik niet.... ik wil bijv niet dat (zoals hierboven) als er randjes om komen dat die bij kantfoto's missen...

      Verwijderen
    5. juist daarom, moeten ze dus wel compleet op de foto staan

      Verwijderen
  4. Het zeepaardje is zeker een uniek dier in mensen ogen dan.
    De eerste kerel die een kind heeft gebaart zal andere gelijk gaan wijzen op de helse pijnen en krampen en een partner die er niet met zijn hoofd bij is. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker weten!!

      Hahahaha ja zo iets... maar goed die 1e 'kerel' die dat gaat kunnen moet nog geboren worden... daar heeft Onze Lieve Heer (of de Voorzienigheid, hoe je het ook maar wilt noemen) de mannen niet voor bedoeld

      Verwijderen
  5. Dat de flamingovaders de verzorging overnemen, is zeker bijzonder. Wat dacht je van jouw favoriete dieren, de zeepaardjes? Dieren zijn er zo gewoon onder. De mensch doet er zo hysterisch over. Alsof wij een speciaal soort zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja vind ik ook hoor. Haha ja absoluut... *grijns, dat denken alleen de narcisten... en gelukkig behoren wij twee niet tot die eliteclub :-P

      Verwijderen