RIP Tamidol

In Gaia-Zoo te Kerkrade is er groot verdriet... Gorillavrouwtje Tamidol (op de foto hierboven met dochter Nala in januari 2015) is overleden, ingeslapen nadat ze ziek werd en onderzoeken aantoonden dat het foute boel was.
Tamidol werd geboren in Engeland -Howlets Wild Animal Park- op 21 december 1998. Met Makula (10.02.1990 - 21.06.2021) kreeg zij dus dochter Nala in 2015 en met Lomako (19.11.2004) kreeg zij zoon Makongo op 9 april 2024.  Makongo is dus nog maar 4 maanden, spannende tijden braken aan, wie van de dames in de groep zal zich over hem gaan ontfermen, hoe zal het dit ventje vergaan de komende tijd? Zus Nala is bijna 10. 'tantes' Dalila en Zola zijn 42 en 10, vader Lomako bijna 20, en 'ooms' Loango & Mosi zijn ook bijna 20 en 14. 
 Lomako en zijn dames moeten gaan wennen aan een andere dynamiek in de groep. Hoe of dat zal gaan is een kwestie van wachten en hopen op de best mogelijke uitkomst.

(foto's van Hans Janssen (1e foto Tamidol met Nala) & Sharon Hans (2e foto Tamidol met Makongo).


Afgelopen maandag 12 augustus 2024 heeft de groep westelijke laagland gorilla’s afscheid moeten nemen van een groepslid. De gorillavrouw, die in april van dit jaar nog moeder werd, was al enige tijd niet fit. Ze werd scherp in de gaten gehouden door de dierverzorgers maar knapte ondanks meerdere bezoeken van de dierenarts niet op. Onderzoek wees uit dat ze abcessen had die zich progressief vermeerderen in haar lever en hersenen. Na zorgvuldige overweging is besloten om haar uit haar lijden te verlossen. In deze video vertellen onze dierenarts Christine Kaandorp en curator Emile Prins je meer over deze moeilijke beslissing en wat dit betekent voor het jong en de gorillagroep.

Verdriet heerst ... tijd zal de wonden moeten helen. RIP Tamidol.








Heb en hou het goed

14 opmerkingen:

  1. Misschien is het onzin wat ik zeg, maar op die foto's van moeder en dochter en moeder en zoon, zie je die zachte, ingekeerde blik die je ook bij mensenmoeders wel ziet wanneer ze achter de kinderwagen lopen. Tragisch dat het dier het leven heeft moeten laten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee dat is het zeker niet... bovendien ken ik jou wel als iemand die zulke details oppikt. Jij kijkt beter dan menig ander.

      Ja dat klopt... in die zin verschilt de dierenwereld niet met de onze... alleen is in de onze de vader vaak meer betrokken bij de opvoeding dan in de dierenwereld.

      Verwijderen
  2. in en in triest Melody
    voor Tamidol helaas de beste oplossing zo
    nu is het afwachten hoe het verder gaat in de groep
    de tijd zal het leren

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach, wat triest Melody. Dit zijn prachtige en aandoenlijke foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja is het zeker ook... ze had nog vele jaren voor de boeg kunnen hebben met haar kinderen ... .maar dat mocht niet zo zijn helaas

      dat vind ik ook

      Verwijderen
  4. Wat een triest bericht is dit. Ze zal zeker gemist worden zowel door de groep als door de verzorgers.

    BeantwoordenVerwijderen