dinsdag, april 30, 2024

Natte voeten



Na heel veel protest, op ontelbare manieren, en heel veel druk van (vooral) buiten-de-provincie wonende gebruikers is de kogel door de kerk gegaan en ondertekende demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw afgelopen 19 april dan de papieren die het startsein zijn voor het sluiten van de gaskraan in Groningen. Ook is afgesproken dat er beton in gestort zal gaan worden om heropenen in de toekomst te voorkomen. Nou is dat laatste natuurlijk een wassen neus, een dode mus om mensen mee blij te maken. Hoe simpel is het immers om ergens anders de grond te openen en je een weg te graven naar de leidingen die er liggen en ergens weer een aansluiting te scheppen... Veel Nederlanders (met name politici en hun aanhang) roepen nog steeds luid dat ze maar niet snappen dat Groningers zo lastig zijn, alsof een aardbevind van 4.0 een drama is. En nu... nu de kraan dicht is, vindt men het bespottelijk dat de Groningers nog steeds 'zeuren' om herstelgeld en de overheid nog steeds confronteren met hun wantrowuen... ehhhhhhh snap ik dat, snap ik dat niet, geen idee, ik ben maar een dom ex-blonTje dat voor een dubbeltje geboren werd en faalde in haar ontwikkeling naar het kwartje. Er zijn gaandeweg de afgelopen jaren vele beloftes gedaan, even zovele zijn niet nagekomen en nog steeds leven mensen in zorg en angst en zijn velen onherstelbaar ziek geworden. Verandert dat nu, nu Vijlbrief zijn handtekening heeft gezet? 

Nee dus. De schade is er, en met het tekenen van die papieren is Groningen niet vrij van schade-voortzetting, schade die nog zichtbaar(der) zal worden. Hedenochtend ook weer een beving, deze keer 1,8. Ja 1,8 is weinig. Weinig voor iemand die nooit een beving meemaakte, weinig voor iemand die daardoor niet onoplosbare problemen op het bordje geschept kreeg, weinig voor iemand die lichamelijk en geestelijk gebroken werd door bureaucratie, ergers nog mensen die zelfmoord pleegden.

Wat veel minder vaak in het nieuws is, amper benoemd wordt zijn, de omliggende provincies en de schade die daar al geconstateerd is. Wij wonen sinds 2007 in Assen en ik ken huizen die inmiddels scheuren hebben, die dat in 2007 niet hadden. De geschiedenis staat erom bekend zich te herhalen. Dat gebeurt ook hier. Mensen moeten weer hemel en aarde bewegen (lees: kapitalen verliezen) om aan te tonen dat de schade het gevolg is van gaswinning en zij dus recht op hulp en herstelbetalingen hebben. Zowel in Friesland als in Drenthe als in Overijssel liggen kleinere gasvelden die nog volop in bedrijf zijn. De Friezen, de Drenthen, de Overijsselaars zijn de 'volgende' generatie Groningers.

Gisteren stond bij ons in het regionale nieuws:
De schade aan het land in de provincies Drenthe, Friesland en Overijssel is onherstelbaar als de gaswinning in de kleine velden op de grens verder wordt uitgebreid. Dat stellen lokale overheden, waaronder Wetterskip Fryslân. Het waterschap stapt voor het eerst naar de Raad van State. Ook de gemeente Westerveld, Weststellingwerf en de provincie Friesland sluiten aan. Het doel is om het besluit van de minister om meer gas te winnen terug te draaien.


Bodemdaling

In de grensregio van Drenthe, Friesland en Overijssel wordt door het Canadese bedrijf Vemilion op meerdere plekken naar gas geboord. De gaswinning in de velden rond Diever, Vinkega, De Blesse-Blesdijke, Sonnega, Nijensleek, Eesveen, Noordwolde en Weststellingwerf kan samen tot een aantal centimeter bodemdaling leiden. Dat gebeurt in de vorm van een kom: op de ene plek meer dan op de andere. Bij iedere aanvraag voor de winning van gas moet van tevoren in kaart zijn gebracht hoe de bodem maximaal kan dalen en wat de gevolgen zijn voor onder andere het watersysteem. Sinds bij de gaswinning in Vinkega in 2020 de bodem sneller bleek te dalen dan was berekend, zijn lokale overheden extra scherp. Bovendien lijkt de grens van wat technisch mogelijk is, bereikt.

'Doe het niet'
"We beseffen dat het systeem aan zijn eind is en dat we dat niet nog meer moeten gaan belasten", vertelt Wetterskip Fryslân-bestuurder Remco van Maurik, doelend op het waterbeheer. "We zijn bezig met allemaal landelijke en regionale programma's om het leefbaar te houden. Dit komt er dus nog bovenop. Over de gaswinning zeggen wij dus: doe het niet." De voorspelling van de bodemdaling in het gebied is bij recente winplannen (De Blesse-Blesdijke) met enkele centimeters bijgesteld. Sinds de start van de gaswinning in 1999 is de bodem naar schatting vier centimeter gedaald. Bij de laatste plannen gaat Vermilion uit van een daling van acht centimeter. Is het erg dat de bodem een paar centimeter meer of minder zakt? Op de ene plek is een centimeter meer bodemdaling geen probleem. Maar op sommige andere plekken kan het problemen veroorzaken omdat de waterstanden dan ook ten opzichte van het maaiveld veranderen. Denk bijvoorbeeld aan sloten, vaarten, waterkeringen en het bodemwater. Een paar centimeter luistert dan erg nauw. Bij dalende waterkeringen neemt de kans op overstromingen toe. Water stroomt altijd van hoog naar laag. En juist op de plek waar het water al heel laag staat, zijn de laatste uitbreidingsplannen van de gaswinning aangekondigd. Tussen de hoge Drentse zandgronden en de lagergelegen Friese veenpolders zal, naar verwachting, het water dus sneller wegstromen. De ruimte om water in natte perioden in Fryslân op te vangen, de zogenaamde waterberging, neemt volgens berekeningen af. Het gaat om een hoeveelheid die gelijkstaat aan 48 olympische zwembaden. En dat terwijl door klimaatverandering vaker extreme neerslag verwacht wordt en een grote opslag juist wenselijk is.

Extreem weer
Voor Drenthe betekent bodemdaling en het sneller wegstromen van water, dat de grond nog droger wordt. Behalve die extreme neerslag zijn periodes van extreme droogte door klimaatverandering ook geen uitzondering meer. "Met extreme droogte wordt het steeds moeilijker voor gewassen, bomen en de natuur om op het Drents Plateau aan water te komen", legt Joca Jansen, hydroloog bij het Wetterskip Fryslân uit. "Het is wat dat betreft niet alleen meer een probleem van dit waterschap of van Friesland. Het heeft een grotere regionale uitstraling", legt Van Maurik uit. "Als je de verdroging in Drenthe, over de grens bij Appelscha, wil tegengaan moet je daar water houden en naartoe brengen. Dat kost heel veel geld. Meer geld dan we met deze gaswinning gaan winnen."

Uitkoop van boeren?
Bij de winning van gas gaat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uit van een verandering van het waterpeil. De waterpeilen veranderen niet meer, omdat hierdoor de verdroging en de verzilting toenemen. Dit was vroeger ook het geval, maar toen was er onvoldoende inzicht in de regionale effecten."Want," zo legt Jansen uit, "je krijgt droogteschade, of je krijgt natschade die je niet kan oplossen. In beide gevallen houd je schade over die niet oplosbaar is voor het waterschap." Volgens hydroloog Jansen kom je dan uit bij vraagstukken over landbouw. Is zoiets daar dan nog mogelijk? Dat kan dus verregaande gevolgen hebben en vraagt volgens Van Maurik om maatregelen waar het Wetterskip niet bevoegd voor is, onwenselijk is of wat onbetaalbaar is. Vermilion vergoedt volgens afspraken alle maatregelen die waterschappen in de regio moeten nemen. Toch is Wetterskip Fryslân er niet gerust op, omdat de schade volgens het waterschap onherstelbaar is. Omdat de problemen over de grens van de regio gaan, sluiten ook andere overheden aan. Van Maurik: "Je krijgt meer problemen en de problemen die we al hebben, worden verergerd. Dit winningsplan staat niet op zichzelf. Wat dat betreft is dit misschien wel de eerste in een reeks die nog gaat komen." Jansen zegt aanvullend dat het goed zou zijn als niet alle procedures van de kleine velden los behandeld zouden worden. "Als ze los bekeken worden, wordt dus niet het effect van vorige winningsplannen meegenomen in dit winningsplan. Vele kleintjes maken een grote. Bij elke keer vijf centimeter kom je op een gegeven moment wel op serieuze getallen."

Andere overheden
Het is opvallend dat de gemeente Westerveld het beroep bij de Raad van State steunt. Eerder zag Westerveld juist af van een beroep toen het ging over bodemdaling. Ze vond destijds de hoge kosten van de procedures niet opwegen tegenover de kans van slagen. Westerveld denkt nu dat het proces kansrijker is. Waterschap Drents Overijsselse Delta doet niet mee. Volgens het waterschap is dat omdat de regio Friesland de hardste klappen krijgt. Ook de provincie Drenthe doet niet mee met het beroepsschrift. Hoewel de provincie de zorgen deelt, zegt ze dat ze geen belanghebbende is omdat het specifieke winplan niet in Drenthe ligt.

Gasbedrijf Vermilion is gevraagd om een reactie, maar heeft nog niet gereageerd op het verhaal.
.


Er is dus wel een begin gemaakt met die handtekening van Vijlbrief maar zo heel veel meer dan dat is het ook nog echt niet. Een begin(netje)... hoe het verder gaat? Geen idee, de tijd zal het wijzen. Maar ik ben vast de enige niet die met een behoorlijk aanwezig wantrouwen de toekomst tegemoet ziet als het om deze problematiek gaat. 







Heb en hou het goed
De blogpost is toegevoegd aan

18 opmerkingen:

  1. mogge Melody
    daar zal nooit een eind aan komen , de ellende is van blijvende aard
    daar helpt het afsluiten niets aan , als met elders hun gang blijft gaan
    het is in en in triest dat de politiek het dacht gereed te hebben met een pennenstreek :(

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja het wel schade opgelopen. Worden toch hersteld. Aardgas gaat dicht draaien. Eindelijk heeft doorgezet. Ja mensen gaan beroep doen. Het is ook schandalig geval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wordt misschien wel herstel maar a) veeeeeeeel te laat en b) veeeeeel te weinig geld tegenover de daadwerkelijke geleden financiele schade

      Verwijderen
  3. Reacties
    1. Waar mogelijk verzet blijven leveren/tonen... tegen misbruik van de burger door de roverheid... op elk niveau!

      Verwijderen
  4. Ja net wat je zegt, het is een begin maar natúúrlijk moeten ze nu als de bliksem zorgen dat alle schade vergoed wordt. Dat is het enige dat het vertrouwen misschien kan herstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ....misschien een deeltje, heel klein deeltje... teveel mensen (ja iedere 1 is er 1 teveel) zijn onherstelbaar beschadigd... ik hoop dat dat aantal niet nog groter gaat worden door het uitbuiten van de 3 andere provincies

      Verwijderen
  5. Men had net als in Noorwegen een fonds moeten stichten om de toekomst te garanderen.
    Hier is veel gas geld verkwanselt door goedkope verkoop aan het buitenland,
    Denk dat de toekomst nog niet trillingsvrij zal zijn. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja vind ik ook ... maar weet je, als men simpelweg 'mens' was gebleven tegenover de Groningers was het ook al een stuk beter geweest
      klopt.. gisterenmorgen weer eentje

      Verwijderen
  6. Groningers lastig? Onbeschaamd om dat te zeggen! In heel NL kappen met aardgas. Dan betalen we maar meer. Overheid wil meer vertrouwen vd burger? Kunnen ze met deze stap een begin mee maken. Je moet een grens trekken: gezondheid van mensen gaat voor alles.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is afschuwelijk hoe een deel van de mensen die in dit land wonen denken over Groningers...

      ja inderdaad!

      Verwijderen
  7. Onwaarschijnlijk hoe weinig wij daar in België over meekrijgen. Het nieuws gaat de laatste jaren veel meer over eigen land en wat grote onderwerpen, keep it simple, stupid. Jammer. Heel ingrijpend voor jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja dat snap ik ergens wel... wij hier krijgen ook zelden ook nooit Belgisch nieuws mee, hooguit als er iets 'dramatisch' gebeurt met een bekend iemand of koningshuis ofzo

      Vanaf de jaren eind '50 is er gas uit de Groningse grond gehaald... er is er altijd maar één oogmerk geweest, geld. Dat dat mensenlevens moest gaan kosten werd onder de mat geveegd. Er zijn 1000-en gezinnen kapot, onherstelbaar kapot. Of ze zijn lichamelijk onherstelbaar beschadigd of geestelijk en zelf erdoor overleden. Talloze keren is 'stoppen' beloofd, herstelbetalingen toegezegd, hulp op fysiek en psychisch niveau en wat al niet meer. En nog steeds wachten mensen daarop, nog steeds srtijden mensen van 'kastje naar muur' voor het erkend krijgen van de schade. Minister Wiebes heeft ooit tegen een mevrouw gezegd (wiens zijmuur 5 cm van de voormuur afstond, dus ze kon vanuit haar woonkamer het onkruid uit haar tuin wieden) "je moet ook niet de wasdroger en je wasmachine tegelijkertijd laten draaien" .... en dan is dit nog 1 van de 'vriendelijkste' opmerkingen die bewoners te horen kregen.

      Verwijderen