Als eerste...


...dierenpark in Nederland gaat Ouwehands Dierenpark te Rhenen een primeur beleven, en dat niet voor het eerst. Mocht dit park op 12 april 2017 de Chinese Panda's Wu Wen en Xing Ya uit China verwelkomen... en op 1 mei 2020 hun dochter Fan Xing geboren zien worden, moesten zij van die laatste ook weer afscheid nemen op 27 september 2023, toen zij terug naar China moest om daar deel te nemen aan het fokprogramma. ('Dochter' werd pas duidelijk bij de onderzoeken die uitgevoerd werden ivm met dat transport... tot op dat moment had men dus gedacht dat het een jongetje was, 2 jaar lang maar liefst ook.) Inmiddels heeft het park weer toestemming vanuit China om te pogen een nieuw jong van het duo in Rhenen op de wereld te mogen laten komen. 


Al geruime tijd is het park op een bepaalde plek druk aan het bouwen. De grote vijver waar de Chileense Flamingo's gehuisvest waren is verdwenen, die dieren hebben een nieuwe plek in het park gekregen. Wij zagen (Annemarie, Margriet, Karel, Daphne en ik) al een deel van de werkzaamheden toen we er in januari waren. Met het vrijkomen van dat stuk kon men aan de slag met de bouw van een verblijf voor een diersoort die we in Nederland nog niet hebben en de plannen werden met het publiek gedeeld:
 
 Oktober 2022 meldde men: 
Na de zomer van 2023 wordt er een nieuwe diersoort in Ouwehands Dierenpark verwacht... namelijk de koala! Hiermee wordt het park de eerste Nederlandse dierentuin met koala's. Deze door de IUCN als 'kwetsbaar' genoteerde diersoort is door Australië zelf zelfs al als 'bedreigd' aangemerkt nadat de aantallen snel achteruitgingen als gevolg van bosbranden en overstromingen. Het houden van de soort in dierenparken draagt met het voortplantingsprogramma bij aan het genetisch gezond houden van de populatie en het behoud van de diersoort. Lees meer op: https://www.ouwehand.nl/nl/nieuws/koala


oktober 2023:


Februari 2024:


April 2024:


Vanochtend meldde men: De aankomst van de koala’s komt steeds dichterbij! Dierverzorger Moniek is vertrokken naar San Diego om de drie koala’s op te halen. Ook loopt ze een tijdje mee met de dierverzorgers in San Diego Zoo om de laatste dingen over het verzorgen van deze bijzondere dieren te leren. Wat zou jij graag willen weten over de koala’s?Kortom... ben heel benieuwd naar het eindresultaat en verheug me al enorm op het zien van deze karakteristieke dieren. (Hun soortgenoten ga ik in juni wel zien in Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael, maar dat voelt dan toch net weer effe anders dan op vaderlandse bodem.
 
Heb en hou het goed