Leren door te proberen #4

Inmiddels  2 weken verder en een week actief hier. Heb al heel veel ontdekt en gevonden en in veel gevallen werkt het net zo als bij wp maar in veel gevallen ook niet.  Uiteraard wil ik ook hier stoeien met layouts want ik hou nou eenmaal van 'nieuwe kleding' vooral als het 2e of meer -hands is. 
In WP heb je bij gratis bloggen geen mogelijkheden de layout naar je zin aan te passen, dat kan alleen als je daarvoor betaalt. In dat geval krijg je een extra scherm waarin je css-codes kunt plaatsen die dus doen wat je beoogt zonder daarbij de originele bron te verstoren. Ga je bij WP in de originele bron werken en doe je iets verkeerds dan kan het knap mis gaan en gaat je blog op zwart. In Blogspot moet je het wel in de originele bron doen, doe je daar iets verkeerd dan krijg je een melding en wordt de wijziging simpelweg niet geaccepteerd, kortom, geen man overboord. 
Tot ongeveer een jaar geleden kon je in wp thema uitproberen en aanpassen alvorens te beslissen of je het wel of niet wilde gaan 'activeren'. Die mogelijkheid hebben ze uitgeschakeld, dus je wordt gedwongen een layout te installeren en als je het dan niet mooi vindt lijken ziet je blog er tijdelijk niet uit totdat je iets activeert wat je wel leuk genoeg vindt. 
Dat is bij blogspot anders. Je krijgt tal van thema's aangeboden (GRATIS!) en wél met de mogelijkheid eea uit te proberen, er zit zelfs een 'live-view' bij, dus je kunt kijken hoe jouw blog eruit ziet als je dat thema zou inschakelen. 

Wat ik de afgelopen dagen ook constateerde vond ik wel bijzonder grappig, het opende gelijk luikjes in mijn hoofd naar de begintijd van het bloggen. Weblog om precies te zijn. Toen Weblog 25 jaar terug startte werd er nog niet gewerkt met html, css etc maar ging alles in BB. Je kon in die tijd zelf bepalen of je zijkolommen wilde, hetzij links, hetzij rechts, hetzij allebei. Ook kon je zelf bepalen toen, hoe breed het allemaal moest zijn. (Dat heeft bij WP nooit gekund, tenzij je kennis van / toegang had tot css dan uiteraard)., Hier bij blogspot kan dat dus wel. Ook hier mag je zelf bepalen of je zijkolommen wilt, zo ja waar.  

"Mis" ik iets van WP? Ja. / Is dat reden om terug te gaan? NEE!
- Het liken van berichten en/of reacties kan niet. 
- Reacties wijzigen kan niet. 
- E-mailadres / URL van de reageerder zie je niet. 
- Bepaalde tekst wordt niet omgezet in emoticons/emojis 
- Gerelateerde posten. (niet nodig, label=categorie dus klik=gerelateerde posten) 
- Pagina's als subs onder hoofdpagina hangen

Ik zoek nog wel ff verder, leer meer omdat ik alles probeer, dus tot een volgende keer! :-) 


Heb én hou het goed