Zoo zit dat #6

nog eentje? Op dezelfde dag? Ja. Soms komt het zo uit dat er dagenlang weinig tot geen (interessant mi) nieuws is en soms komt er veel in 1x meer. Ik wilde de vorige post aan Gaia wijden en dat ook zo laten dus daarom koos ik voor een 2e post vandaag met dezelfde titel.


"Daadkrachtige Papa" Gilou (even een aanname van mij gezien het niet benoemen van de naam vh dier maar wel diens leeftijd) verlaat de Arnhemse Burgers Zoo en gaat bij onze zuiderburen, de Belgen wonen, in Monde Sauvage Park te Aywaille.  Hij arriveerde in Arnhem op 30 mei 2007. 
Gilou werd zelf geboren in Frankrijk op 8 augustus 1992.
Hij werd met 2 dames; Kwanzaa (6x) & Izala (5x), vader en dat maar liefst 11x. 8 zoons en 3 dochters;  Zoons: 2012-Vince, 2014-Tank, 2016-Naamloos, 2016-Thomas, 2019-Diederik, 2020-Rolf, 2021-Stark, 2021-Douwe -/- . Dochters: 2017-Wiesje, 2018-Naomi, 2020-naamloos. 
Naar verluidt komt er een jonge fokman terug van 13 jaar oud uit een Duits dierenpark. Is op dit moment het enige dat ik al weet. 

Daadkrachtige neushoorn verhuist naar België. Er vertrekt vandaag een 32-jarige breedlipneushoorn van Burgers’ Zoo naar dierenpark Le Monde Sauvage (België). Het volwassen mannetje mag met recht daadkrachtig genoemd worden: maar liefst elf nakomelingen heeft hij in het Arnhemse dierenpark verwekt. De potente neushoorn is vader van acht mannetjes en drie vrouwtjes en mag ook in België hopelijk voor nageslacht gaan zorgen bij genetisch belangrijke vrouwtjes. EKIPA (Experienced Know-How in Professional Animal Transport) is gespecialiseerd in het vervoeren van dierentuindieren van en naar dierenparken. Voor het transport van een volwassen mannelijke breedlipneushoorn met een gewicht van circa 2500-3000 kilo is een speciaal ontworpen transportkist vereist en een vrachtwagen die dit gewicht kan vervoeren. Burgers’ Zoo staat al jaren in de top vijf van meest succesvolle fokkers van breedlipneushoorns in Europa. Serengeti-Park Hodenhagen (Duitsland), Knowsley Safari Park (Engeland), ZSL Whipsnade Zoo (Engeland) en Safaripark Beekse Bergen complementeren het kwintet. Europa telt in totaal 81 dierenparken met breedlipneushoorns. In Le Monde Sauvage leven breedlipneushoornvrouwtjes die tot op heden nog geen jongen hebben gehad en genetisch belangrijk zijn voor het Europese populatiemanagementprogramma. De coördinator van dit programma streeft ernaar de genetische variatie binnen de Europese dierentuinpopulatie zo divers mogelijk te houden. Mocht het mannetje uit Arnhem ook in België voor nageslacht zorgen, dan zou dat een welkome ontwikkeling vormen voor het populatiemanagementprogramma. - Ik mocht dus wéér mijn Neushoornpagina wijzigen.


Ook kwam er nieuws van mijn meest favoriete Goede Doel, uit Almere...
Onlangs is een zeldzaam primatensoort naar ons opvangcentrum in Spanje gebracht: pinchéaapje Tam. Tam werd door de Spaanse autoriteiten op straat gevonden, nadat ze iemand had gebeten. Zeer waarschijnlijk is ze illegaal als huisdier gehouden en wist ze te ontsnappen uit het huis van haar eigenaar. Het onderzoek naar haar verleden en wie haar eigenaar was, is nog in volle gang. Tam kan de komende weken herstellen in onze quarantaine. Tijdens een eerste medische check is gebleken dat ze enorm mager is en een doffe vacht heeft. Dit duidt erop dat ze slecht is verzorgd door haar eigenaar... Omdat pinchéaapjes sociale diersoorten zijn, gaan wij in de tussentijd ook op zoek naar geschikte soortgenoten waar ze mee kan samenleven.




Heb én hou het goed  
ps. als je reageert met instellingen anoniem, zet dan alsjeblieft je naam in de reactie erbij zodat ik weet dat jij het bent. Bedankt!

8 opmerkingen:

  1. Gilou is zeker een sterke man en vader, wie weet geeft België nieuwe krachten.
    Mensen die illegaal dieren houden en om het minste gelijk dumpen hebben geen gevoel voor dieren.
    Gelukkig zijn er mensen die wel de liefde voor ze hebben. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een knappe neushoorn, de neushoorndames in België Zijn vast blij met zijn komst.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hé heb ik dit blog gemist
    de filmpje mij wel al bekend
    mooi mooier mooist

    BeantwoordenVerwijderen