Spannendddd

Het is 18 oktober... op zich niks bijzonders, ware het niet dat het Wereld Okapi Dag is. De Okapi is wel één van mijn meest favoriete dieren die ik dus ook graag opzoek als ik daartoe de kans heb. In Nederland is die kans niet zo heel groot, al helemaal niet dicht bij huis, ik moet er of voor naar Rotterdam _ Blijdorp, of naar Hilvarenbeek _Beekse Bergen, alwaar respectievelijk -sinds afgelopen 8 september- 4 en 5 lopen. In Blijdorp lopen M'Buti (2013 v) en haar 3 dochters Mhina (2019), Mayala (2021) en Makimzie (2024. In Beekse Bergen lopen Beni (m 2024) Quinn (m 2023) en hun vader Zukuma (2007) en hun moeders Abeni (2014) en Neyla (v=2017). Zie ook op: https://klikhierklikdaar.blogspot.com/2024/04/okapi-in-nederland.html

Beni - laatst geborene in Beekse Bergen op 8 mei jl:

Met Okapi-meisje Makimzie in Blijdorp ging het niet zo heel goed. Blijdorp plaatste een bericht zopas waarin men schreef: Het is World Okapi Day. Deze schuwe dieren komen alleen voor in het ondoordringbare oerwoud in de Democratische Republiek Congo waar ze worden bedreigd. Door onder andere het kappen van het regenwoud verdwijnt er steeds meer leefgebied. Een reservepopulatie in dierentuinen is dus van groot belang. Okapi Makimzie, de jongste telg van de okapifamilie in Blijdorp, is begin oktober met succes geopereerd door een heel team van experts. De aanleiding was een fractuur waarbij de punt van haar elleboog in de groeischijf was afgebroken. Mogelijk is zij gevallen of heeft ze zich gestoten. Het is een spannende tijd voor herstel, dus ze wordt goed in de gaten gehouden.

Makimzie - laatst geborene in Blijdorp op 2 juni jl:

Even een paar feitjes op een rij:
* Slechts 15.000-tal dieren nog in de natuur
* 350.000 km² aan habitat in de natuur met bedreigingen door ontbossing, houtkap, mijnbouw, toenemende bevolking...
* 186 okapi's in dierentuinen - 210 dieren = streefdoel voor okapi's in dierentuinen
* 10 geboortes nodig per jaar om de soort te redden
* 15 geboortes vorig jaar, waarvan 7 in Europa
* 5 dieren in ZOO Antwerpen: heren Tano (m-2022), Xambo (m-2022), Ubundu (m-2019) + dames Zaïre (v-2018) en Lindi (v-2014)
* 1 stamboekhouder en 1 coördinator van het Europees kweekprogramma voor okapi's, namelijk ZOO Antwerpen


Wat Makimzie betreft, is dus nog even spannend maar de artsen en verzorgers hebben hun uiterste best gedaan, blijven dat ook doen.. en de rest is hopen dat het allemaal goed komt met dit kostbare dier!!




Heb én hou het goed  
ps. als je reageert met instellingen anoniem, zet dan alsjeblieft je naam in de reactie erbij zodat ik weet dat jij het bent. Bedankt!

6 opmerkingen:

  1. ha die Melody
    ze zijn heel knap de doctoren , dus laten we hopen dat ze Makimzie kunnen opknappen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja inderdaad, gelukkig maar ook hè (Denk aan Mosha) ... dat hoop ik ujiteraard vna harte met je mee

      Verwijderen
    2. mogge Melody
      ja dat is een heel mooi voorbeeld van de dokters kunnen

      fijn weekend groet

      Verwijderen