­
­

't Komt zo het komt

Stapje voor stapje
ontvouwt zich een nieuw leven
in uitbundig rood


Druppel voor druppel
valt stuiterend op en neer
't tere teniet doend
Het weer aanvaardend
zich eraan overgevend,
onvermijdelijk
Probeert te overleven
Leven's vergankelijkheid





Heb én hou het goed  

Welkom (nog) harige onbekende

Het heeft even geduurd maar.... eindelijk is er weer een leeuwenman in Wildlands... Vandaag werd dat bekend gemaakt via facebook oa maar ja zoals (ook) Wildlands betaamt is infoverstrekking slecht dus weet ik op dit moment nog erg weinig op gebied van afkomst etc. Zodra ik die info wel heb zal ik dat uiteraard toevoegen. 

Op Facebook schreef men: "We kunnen het nieuws niet langer stilhouden… In WILDLANDS is een nieuwe leeuwenman aangekomen en je kunt hem al horen brullen! Achter de schermen wordt gewerkt aan de introductie van de leeuw met de leeuwinnen.".


Update uit nieuwsbrief: bijna 3 jarig mannetje uit een park in Tsjechië. / Via andere bron schijnt hij Maison te heten.... 05.07.2021 en sinds 8 mei in Emmen.  


Op de foto links... met rechts zijn 2 jaar oudere broer Kebu





Heb én hou het goed  

Van AAP tot ZEBRA #62

#62) 29 mei 2024:

Mantelbavianen op de arm van Zoë



Een speciale aflevering dit keer! Met dierenverzorger Zoë kletsen we over de mantelbavianen. Hoe zit het met de groepsstructuur? Waarom is er geen boom te bekennen in het verblijf? En hoe verzorg je zo'n grote groep met apen? Dit alles en nog veel meer in de nieuwste aflevering van 'Van Aap tot Zebra'.




Heb én hou het goed  

Effuh Zittuh

Ik gebruikte gisteren een foto van een mozaiekbankje en toen ik die weer onder ogen kreeg dacht ik... ik heb veel meer foto's van mooie bankjes en stoeltjes maar waar ook al weer? Ben nogal van de opruimerige en tja ook Google foto's heeft maar beperkt ruimte. (ik ruimde nogal eens mappen op als het weer te vol liep... voordat ik ontdekte hoe je grote aantallen foto's kunt verkleinen en comprimeren dus). Een paar jaar terug bleek mijn pc overleden dus was ik heel veel fotomappen kwijt. Ik was wel zo slim geweest om ze ook op een losse harde schijf te stallen maar die is spoorloos verdwenen... Ik heb toen een nieuwe losse harde schijf gekocht en die heb ik altijd (als ik thuis ben uiteraard) binnen handbereik. Daarop staat inmiddels ook alweer een forse hoeveelheid foto's in tal van mappen gesorteerd op naam-maand-jaar etc. Duhus kan ik een map redelijk snel terugvinden indien ik dat wil. Zoals nu... die map met al die mooie bankjes en stoeltjes.

Het was in 2021 toen ik naar Emmen was getogen op mijn schoonkind op te halen en dan samen met haar naar het voormalige Noorder Dierenpark te gaan, dat tegenwoordig geen dierenpark meer is maar een stadspark dat regelmatig 'tentoonstellingen' in de buitenlucht heeft. En ohja het kreeg ook een andere naam nadat het oude dierenpark op 31 december 2015 de deuren sloot, het heet nu Rensenpark. Onderweg van de jeugd hun huis naar het centrum moesten we een omweg maken want Daphne had op een rotonde iets gespot waarvan ze wist dat ik dat wel zou willen zien. Dat werd dus een aantal 'rondjes van de zaak' want ik wilde het goed op de foto krijgen en dat is niet zo heel simpel vanuit een bewegende auto...
Nadat ik had het sein had gegeven dat ik een goede foto had gescoord tuften we verder naar het centrum en parkeerden de auto daar waar hij altijd stond in die tijd dat het oude park nog open was... op loopafstand van het park en gratis, wie wil dat nou niet, ja toch niet dan. Eenmaal binnen klikten we voor het vaderland weg... sommige bankjes fotografeerden we bij een 2e of 3e ronde want tja ze werden bezeten, en ik fotografeer nou eenmaal niet graag mensen. het album bevat 45 foto's en opent zich als je op de foto hieronder klikt.


Ik heb me overigens ook voorgenomen om dit album verder aan te vullen met bankjes die ik toekomstig ga kieken en klikken... hebben jullie ook leuke bankjes-stoeltjes-foto's voeg ze dan gerust toe. Mail me amar ff zodat ik je dan kan uitnodigen in het betreffende album.







Heb en hou het goed

Ruim de tijd

Als het goed is weet iedereen wel -al dan met of zonder interesse voor het onderwerp- dat het nog steeds niet goed gaat met de aantallen dieren in het wild. Één van die diersoorten waarmee het ronduit slecht gaat is de neushoorn. Na heel veel inzet door tal van mensen, instanties en overheden is het aantal van 200 zo'n 25 jaar terug weer opgeschroefd naar zo'n 18.000. Bij de zwarte neushoorn ligt dat aantal veel lager, zo'n 6000 tegenover een aantal van 4800 zo'n 10 jaar terug. Bij de Indische neushoorn schat men het aantal op zo'n 2400. 

Dat wereldwijd dierenparken dus heel hard (samen)werken aan soortbehoud en uitbreiding van die aantallen (op een zo goed mogelijke wijze uiteraard) via strikt geregelde fokprogramma's is naast noodzakelijk een hoopvol gegeven. Nou is een neushoorn niet een dier dat doet wat je zegt, dat je indien het niet wil meewerken, ff in een hoekje kunt duwen maar net als elk ander wezen heeft het een karakter en het ene dier is gemoedelijker dan het andere, sommigen zijn behoorlijk temperamentvol. Een dier uit die laatste categorie is Limpopo. Deze meneer werd geboren op 6 december 2001 in het Duitse Erfurt als zoon van moeder Numbi en vader Lestzler Kiwu. Op 19 april 2005 verhuisde hij naar het Duitse Schwerin en 10 jaar later, ook in april, verhuisde hij naar Safari Park Beekse Bergen. Aldaar werd hij op 28 maart 2017 met Ansje vader van een kalf dat naamloos bleef omdat het vrijwel gelijk na de geboorte overleed. Met Mazumba werd hij vader op 15 september Van Savannah en op 7 oktober 2020 met Sofie van Ravy.
 
In Wildlands leefde een groepje dames en zij waren wel toe was aan een nieuwe man om voor nageslacht te zorgen. 27 september 2016, een half jaar na de opening van Wildlands, kwam Gus (28 juli 2008 - Engeland) uit het Franse Lille naar Emmen maar omdat hij helaas niet slaagde in de opzet, verhuisde hij op 31 augustus 2021 naar Denemarken. Op 1 september 2021 kwam Limpopo uit Brabant naar Drenthe en iedereen was hoopvol want hij had immers al voor nageslacht gezorgd, meermalen ook zelfs. Tot die noodlottige gebeurtenis op 6 september 2021. Vrouwtje Elena verdronk in een waterpoel nadat ze was uitgegleden. Elena was geboren in Safari Park Beekse Bergen op 27 december 2014 en verhuisde naar Emmen op 31 oktober 2018. Dit voorval was de spreekwoordelijke druppel en in Emmen besloot men de voortplantingsplannen te staken en zich op te werpen als tehuis voor vrijgezell(ig)e bullen. (Jonge mannetjes -net als bij olifanten bijv- moeten op zekere leeftijd bij de moeder vandaan want je wilt natuurlijk niet dat zoon zijn moeder of zus bezwangert). Zodoende leeft er nu een mannentrio in Emmen, te weten: Diederik, geboren in Burgers Zoo op 15-8-2019, Rolf, geboren op 16 januari 2020 in Burgers Zoo en Zimba, geboren op 25 november 2019 in het Belgische Pairi Daiza. Alle drie arriveerden ze op 4 november 2022.

Met dat besluit volgde logischerwijs ook dat behalve Limpopo ook de dames Emily en Zahra moesten verhuizen. Emily was geboren op 5 januari 1985 in het Duitse Münster en kwam op 2 februari 2017 naar Emmen, in april 2023 verhuisde zij naar Polen. Zahra was geboren op 21 november 2009 in Safari Park Beekse Bergen en keerde daar in oktober 2022 naar terug. In Hilvarenbeek heeft men op 4 locaties neushoorns lopen. Op de vlakte lopen: Limpopo (06-12-2001), Zahra (21-11-2009), Karlijn (26-10-1985), Ansje (17-10-1988), Dounia (27-08-1998), Sofie (01-03-2015) en Ravy (07-10-2020). Op het Safari Resort lopen op de ene vlakte Tank (23-07-2014), Shango (01-12-2014) en Django (13-11-2014) en op de andere vlakte lopen Otzee (14-06-1998) en Kiano (29-12-2018). Ook in het Safari Park maar op een ander deel lopen dan nog 2 zwarte neushoorns: Hodari (02-10-2014) en Ebi (Emilka 02-10-2017). 

UPDATE: wijziging verdeling gekregen van Menno P. : Ravy staat nu met Kiano op de vlakte van het Safari Hotel. Tank, Django en Shango staan nog steeds op de ene vlakte van het Safari Resort en Otzee staat alleen op de andere Safari Resort vlakte.

De plannen om Limpopo zich voort te laten planten gingen niet ijskast in gelukkig want voor Zahra tikte de biologische klok door. Gezien zijn temperament en het drama in Emmen wilde men niks overhaasten dus bereidde men een introductie voor en dat vergde naast veel, heel veel, inzet ook veel tijd.
Vorige week heeft er op de neushoornvlakte een bijzondere introductie plaatsgevonden. Witte neushoorn mannetje Limpopo en vrouwtje Zahra zijn namelijk voor het eerst samen de vlakte op gegaan. De dieren hebben middels geuren en geluiden al geruime tijd aan elkaar kunnen wennen, maar dit was tot nu toe nog altijd gescheiden van elkaar. Extra spannend dus om te zien hoe ze reageren wanneer ze voor het eerst echt bij elkaar komen. Voor de verzorgers was dit een bijzonder moment, want na lang het gedrag van de dieren te observeren moest het perfecte moment gekozen worden voor de introductie.

In ons land leven momenteel 31 neushoorns, 23 witte -, 5 zwarte - en 3 indische neushoorns. Verdeeld over 7 parken. Wildlands Emmen, DP Amersfoort, Burgers Zoo Arnhem, Blijdorp Rotterdam, Dierenrijk Mierlo, Beekse Bergen Hilvarenbeek en Gaia Zoo Kerkrade. De jongste is Stark in Burgers Zoo uit 2021 en de oudste is Karlijn uit 1985 in Beekse Bergen, beiden witte neushoorns. Nu maar hopen dat Limpopo en Zahra in dit geval voor een verhoging van die getallen zal gaan zorgen. 







Heb en hou het goed

Dichterbij

Over kleine maand hopenn Daphne, Karel en ik in Zoo Planckendael in het Belgische Mechelen te mogen vertoeven. Het is een prachtig -en groot- park dat opgezet is in continenten en elk continent is typisch voor dat continent ingericht. Daphne en ik waren er al een paar keer maar voor Karel is het de 1e keer dat hij het met eigen ogen mag aanschouwen. De dag ervoor lopen we door Zoo Antwerpen en gelukkig hoeven we niet de vele km's op 1 dag te maken want we konden een vakantiehuisje scoren waar we 2x overnachten dus in alle rust van de parken kunnen genieten.

1999-Thong Tai - dochter 2016 Sanuk - dochter van Thong Tai & Zus van Sanuk 2005 Yindee

Zowel in Antwerpen als in Mechelen lopen olifanten rond, in beide parken Aziaten maar dat terzijde. Ieder park dat olifanten houdt heeft wel ervaringen opgedaan met het Olifanten-herpes-virus, dat al vele slachtoffers eiste. Tal van geldinzamelingsacties kwamen voorbij en sommigen lopen nog steeds. Gelukkkig werken veel dierenparken samen en zijn er ook olifantenkalfjes geweest die het gered hebben. In samenwerking met Engelse en Belgische parken is is 2019 in Artis het leven van Sanuk gered. Hoe dat hele proces in zijn werk ging kun je lezen op: https://www.artis.nl/nl/ontdek/verhalen/we-hebben-hard-gewerkt-en-ook-geluk-gehad/.

Helaas was -is nog steeds- de meerderheid van de zieke olifantenkalfjes dat geluk niet beschoren. Vele, vele mensen werken onvermoeibaar aan onderzoek om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen dat besmette jongelingen het leven zal kunnen redden en vandaag kwam daar weer nieuws over:
Vandaag is het precies zes jaar geleden dat olifantje Qiyo in ZOO Planckendael aan de gevolgen van het olifantenherpesvirus overleed. Dit tragische verlies leidde tot een grootschalige fundraising voor verder noodzakelijk onderzoek naar het dodelijke virus. Dankzij de steun van de vele olifantenfans en ZOO Planckendael zijn onderzoekers erin geslaagd om het virus beter te begrijpen en is er een levensreddend vaccin in de maak.

25 juni hopen we in Mechelen dus de huidige kudde in goede gezondheid aan te treffen. Die kudde bestaat momenteel uit: Bijna 16 jarige Kanvar,  15 jarige Kai Mook en haar dochter 6-jarige Tun Kai. 19 jarige May Tagu en haar dochter 6,5 jarige Suki
Kuddes bestaan bijna altijd uit families... in het geval van de kudde in Mechelen zijn Kai Mook en May Tagu via hun moeder Khaing Phyo Phyo, zussen. Suki en Tun Kai zijn via hun vader Chang, zussen. O.a. in Nederland lopen (half)broers en (half)zussen in bijv Wildlands, Timber, en Artis, Thong Tai & Sibu & Yindee, in Blijdorp, Bangka, in DPA Amersfoort, Kina etc. 

Het herpesvirus heeft grote gaten geslagen in tal van kuddes en elke cent die ervoor binnengehaald kan worden is één klein stapje dichterbij de perfecte oplossing. Het kon mij 'gisteren' al niet niet dichtbij genoeg zijn! Dat het EEHV-virus maar zo snel mogelijk -en definitief- tot het verleden zal gaan behoren. 









Heb en hou het goed

Geram

Begin april dit jaar moest men in Blijdorp helaas besluiten tijgerin Alia in te laten slapen omdat ze niet beter zou kunnen worden en men haar natuurlijk niet wilde laten lijden. Omdat tijgerman Emas al in december Rotterdam had verruild met Frankfurt stond het verblijf nadien leeg en was dit dus de ideale gelegenheid het verblijf -dat Tijgerkreek heet- aan te pakken en gereed te maken voor een nieuw koppel. De stamboekhouder kon ook vrij snel bekend maken dat er wel een geschikt mannetje in Denemarken rondliep dat prima zou passen bij de vrouwtje die in Frankrijk vertoefde.


Afgelopen vrijdag arriveerde Geram uit Aalborg Zoo in Denemarken. Hij werd samen met zijn broer geboren op 23 april 2019 als zonen van Vader Batu en Moeder Bethari. 
De Sumatraanse tijger is met uitsterven bedreigt: er leven nog maar 350 van deze soort in het wild. Dierentuinen wereldwijd doen er alles aan om nageslacht te behouden en een gezonde (reserve)populatie op te bouwen. Geram en het tijgervrouwtje zijn op aanbeveling van het Europese populatiemanagement programma (EEP) aan Diergaarde Blijdorp toegewezen. 

Ik mocht dus alweer mijn Tijger-paginaTijger-pagina updaten... dat zijn klusjes waar ik altijd erg blij van word. 



Heb én hou het goed  

Zing Zo

Limerick op Zondag

sinds 29 januari 2012

#600e editie op zondag 26 mei 2024

Zing mee met: Rietepietrz





Na de nacht met de hond naar buiten
Naar droog blijven kunnen we fluiten
Een vloek of zegen
Plenzende regen
Nat worden valt niet uit te sluiten.

Op de plu klettert hemelwater
Niet bezopen maar toch wel een kater
Bomen hangen krom
Bui vult een drinkkom
Wordt het nog weer droog,  ja toch, later.

Laten we zegeningen tellen
Droogte is ramp, mogen we stellen
Dans vrolijk en vrij
Wees met water blij
Niet verbrand, scheelt jeuk van 't vervellen.




Heb én hou het goed  

Vertrouwen

... is essentieel en niét alleen in de mensenwereld, of misschien zou ik moeten schrijven, juist niet.


Giraffe Yonina van de Wongo savanne bij het Safari Hotel liep wat moeizaam. Om de oorzaak te achterhalen, werden er naast een behandeling met pijnstillers en ontstekingsremmers röntgenfoto’s gemaakt van beide voorpoten. Dat klinkt vrij eenvoudig, maar daar komt best wat bij kijken. Om dichtbij een giraffe te kunnen komen, moet het vertrouwen van het dier gewonnen worden. Daarvoor zetten de verzorgers trainingen in. Zo leren de dieren onder andere om hun voorpoten aan te bieden, voor belangrijke controles.

Waar zouden we zijn zonder?

Heb én hou het goed  

Zwijmelen op Zaterdag

Dé Blog-Muziek-Uitdaging op zaterdag bij Tasja editie 602 op zaterdag 25 mei 2024
Doe je ook (weer) swingend, zingend,
dansend en zwijmelend mee?
1 = Marja 17-11-2012 / 04-11-2017 (nr. 1 t/m nr. 260) ~ / ~ 
2 = Trees 11-11-2017 / 13-07-2019 (nr. 261 t/m nr. 347) ~ / ~
3 = ikzelf 20-07-2019 / 25-01-2020 (nr. 348 t/m nr. 375)~ / ~ 
 4 = Tasja 01-02-2020 (vanaf nr. 376)


Vandaag ben ik nog bij het Eurovisie Songfestival en dan (uiteraard) uit de goede tijden... ja ja ik weet, dat is subjectief, het is en blijft immers een kwestie van smaak, net als alles dat met muziek te maken heeft en de wijze waarop het uitgevoerd wordt. Ook nog vóór ik überhaupt op de planeet was, laat staan al in de maak maar toch ken ik dit nummer uiteraard. Het speelde zich af in 1960 in London, en Rudi behaalde de 12e plek voor ons land met maar liefst 2 punten (!!!), van de 13 deelnemende landen ook nog.



Fijn Zwijmelweekend iedereen! * ~ *




Heb én hou het goed  

Oefff spannunnddd

Het girafje Alex-Bertine, dat 2 februari geboren werd in Burgers Zoo geboren en door de moeder niet geaccepteerd werd, bezorgt haar verzorgers wel regelmatig de rillingen, zowel positief als negatief, het zorgenkindje blijkt wel een vechtster te zijn. In updates kwam al het eea aan bod en nu is er update nr. 3 met weer een hele belevenis die erg spannend was en gelukkig goed is afgelopen...


Spannende momenten: jonge giraffe heeft longontsteking. Dierverzorgers hebben afwijkend gedrag gezien bij de jongste aanwinst van de giraffengroep. De anders zo energieke giraffe laat haar kop hangen en staat met haar poten heel dicht bij elkaar. De dierverzorgers schakelen de dierenarts in en zo ontdekken ze dat het jonge dier een longontsteking heeft. Een longontsteking is voor jonge dieren gevaarlijk, net zoals dat gevaarlijk is voor baby's of oudere mensen. De jonge giraffe is een paar maanden oud en er zijn wel wat zorgen over deze gevaarlijke situatie. Gelukkig hebben de dierverzorgers en het team van dierenartsen een plan klaar liggen. Door middel van injecties te geven aan het jonge dier hopen ze dat de giraffe er snel weer bovenop is. Dat is niet alleen spannend voor de jonge giraffe, het is ook een uitdaging voor de dierverzorgers en dierenartsen. Wil jij zien hoe het afloopt met de jonge giraffe en haar longontsteking? Bekijk dan snel de hele aflevering. Abonneer je op ons kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen over de jonge giraffe en de giraffengroep.

Video-Update 1 zie je HIER en men schreef erbij:  Deze giraffe drinkt uit een fles. Er is een giraffe geboren bij Koninklijke Burgers’ Zoo. Het leek allemaal goed te gaan na de geboorte, maar op de tweede dag lijkt de moeder niet helemaal te begrijpen wat ze met het jong aan moet. Moedergiraffe heeft last van stuwing in de uier en dat doet pijn. Daarom laat ze het jong niet drinken en dat is een probleem. Zonder moedermelk zal het jong niet overleven. Hoofdverzorger Ruben Wiltink en Curator Marleen Giessen leggen uit hoe het met de jonge giraffe gaat en waarom we er alles aan doen om het jonge dier in leven te houden. Omdat de jonge giraffe niet bij de moeder mag drinken krijgt het nu melk uit een fles. Een dierverzorger geeft vijf maal per dag een fles met een liter vette melk. Dit proces wordt zo snel mogelijk afgebouwd zodat het dier niet teveel aan mensen gehecht raakt. Zo kan het dier opgroeien en optimaal giraffe worden. 

Video 2 zie je HIER. en daarbij schreef men: Jonge giraffe zet eerste stapjes buiten. Het gaat goed met de jonge giraffe in Koninklijke Burgers' Zoo. Sinds de vorige aflevering zijn er een hoop dingen verandert. Zo staat het jonge dier nu samen met twee andere giraffen, drinkt ze de fles door het gaas en mag ze haar eerste stapjes buiten zetten. Net als baby's vragen jonge dieren een hoop aandacht, zeker in de eerste weken van hun leven. Deze kleine giraffe is daar geen uitzondering op. De dierverzorgers van Burgers' Zoo en de dierenarts houden het jonge dier goed in de gaten. Inmiddels hoeven dierverzorgers het verblijf van de giraffe niet meer in om de fles aan te bieden. Het jonge dier snapt goed hoe de fles werkt zo kunnen de dierverzorgers een stapje terug doen en het jong een stapje vooruit. Langzaam maar zeker wordt het contact met mensen steeds verder afgebouwd zodat de kleine giraffe zich meer en meer focust op haar soortgenoten. 

De aankomende acht maanden  *waarvan nu 3 om zijn-  volgt men het spannende proces van de jonge giraffe op de voet en dus zal ik er nog wel meer over gaan bloggen....






Heb en hou het goed