Dichterbij

Over kleine maand hopenn Daphne, Karel en ik in Zoo Planckendael in het Belgische Mechelen te mogen vertoeven. Het is een prachtig -en groot- park dat opgezet is in continenten en elk continent is typisch voor dat continent ingericht. Daphne en ik waren er al een paar keer maar voor Karel is het de 1e keer dat hij het met eigen ogen mag aanschouwen. De dag ervoor lopen we door Zoo Antwerpen en gelukkig hoeven we niet de vele km's op 1 dag te maken want we konden een vakantiehuisje scoren waar we 2x overnachten dus in alle rust van de parken kunnen genieten.

1999-Thong Tai - dochter 2016 Sanuk - dochter van Thong Tai & Zus van Sanuk 2005 Yindee

Zowel in Antwerpen als in Mechelen lopen olifanten rond, in beide parken Aziaten maar dat terzijde. Ieder park dat olifanten houdt heeft wel ervaringen opgedaan met het Olifanten-herpes-virus, dat al vele slachtoffers eiste. Tal van geldinzamelingsacties kwamen voorbij en sommigen lopen nog steeds. Gelukkkig werken veel dierenparken samen en zijn er ook olifantenkalfjes geweest die het gered hebben. In samenwerking met Engelse en Belgische parken is is 2019 in Artis het leven van Sanuk gered. Hoe dat hele proces in zijn werk ging kun je lezen op: https://www.artis.nl/nl/ontdek/verhalen/we-hebben-hard-gewerkt-en-ook-geluk-gehad/.

Helaas was -is nog steeds- de meerderheid van de zieke olifantenkalfjes dat geluk niet beschoren. Vele, vele mensen werken onvermoeibaar aan onderzoek om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen dat besmette jongelingen het leven zal kunnen redden en vandaag kwam daar weer nieuws over:
Vandaag is het precies zes jaar geleden dat olifantje Qiyo in ZOO Planckendael aan de gevolgen van het olifantenherpesvirus overleed. Dit tragische verlies leidde tot een grootschalige fundraising voor verder noodzakelijk onderzoek naar het dodelijke virus. Dankzij de steun van de vele olifantenfans en ZOO Planckendael zijn onderzoekers erin geslaagd om het virus beter te begrijpen en is er een levensreddend vaccin in de maak.

25 juni hopen we in Mechelen dus de huidige kudde in goede gezondheid aan te treffen. Die kudde bestaat momenteel uit: Bijna 16 jarige Kanvar,  15 jarige Kai Mook en haar dochter 6-jarige Tun Kai. 19 jarige May Tagu en haar dochter 6,5 jarige Suki
Kuddes bestaan bijna altijd uit families... in het geval van de kudde in Mechelen zijn Kai Mook en May Tagu via hun moeder Khaing Phyo Phyo, zussen. Suki en Tun Kai zijn via hun vader Chang, zussen. O.a. in Nederland lopen (half)broers en (half)zussen in bijv Wildlands, Timber, en Artis, Thong Tai & Sibu & Yindee, in Blijdorp, Bangka, in DPA Amersfoort, Kina etc. 

Het herpesvirus heeft grote gaten geslagen in tal van kuddes en elke cent die ervoor binnengehaald kan worden is één klein stapje dichterbij de perfecte oplossing. Het kon mij 'gisteren' al niet niet dichtbij genoeg zijn! Dat het EEHV-virus maar zo snel mogelijk -en definitief- tot het verleden zal gaan behoren. 









Heb en hou het goed

14 opmerkingen:

  1. Hopelijk wordt er een vaccinatie of remedie tegen dat virus gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou en of.... men is op de goede weg... het is met Sanuk gelukt... dat geeft hoop en moed

      Verwijderen
  2. laten we hopen dat iedereen gezond is als wij er komen
    en er op korte termijn een serum is tegen die nare ziekte

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties
    1. Ja zeker weten... wij koppelen Zoo Antwerpen altijd aan Planckendael dus ook altijd een overnachting erbij. In dit geval 2 ivm mijn conditie

      Verwijderen
  4. Erg is dat. Is voor mensen ook erg maar voor dieren lijkt het zieliger. Zo voel ik dat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gevoel deel ik met je .... als je een kudde ziet 'instorten' omdat er verdriet is vanwege de dood van een jong kalfje dan breekt je hart... dat heb ik helaas op mijn netvlies staan, en vaker dan 1x ook

      Verwijderen
  5. Goed idee om een huisje te huren. Klinkt als een mini-vakantie (-:
    Iedere olifant die aan dat virus sterft (is gestorven) zijn er twee teveel. Zwaar voor de verzorgers maar ook voor de kudde. Ik duim dat ze snel een vaccin vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja toch... ogenschijnlijk een heel leuk huisje met meerdere slaapkamers ook... en ook nog goedkoper dan wanneer we een hotel ofzo geboekt zouden hebben. Nu kunnen we gewoon zelf boodschappen meenemen voor het avondeten en ontbijt... is a goedkoper en b gezelliger

      Absoluut waar... dank je wel

      Verwijderen