Oefff spannunnddd

Het girafje Alex-Bertine, dat 2 februari geboren werd in Burgers Zoo geboren en door de moeder niet geaccepteerd werd, bezorgt haar verzorgers wel regelmatig de rillingen, zowel positief als negatief, het zorgenkindje blijkt wel een vechtster te zijn. In updates kwam al het eea aan bod en nu is er update nr. 3 met weer een hele belevenis die erg spannend was en gelukkig goed is afgelopen...


Spannende momenten: jonge giraffe heeft longontsteking. Dierverzorgers hebben afwijkend gedrag gezien bij de jongste aanwinst van de giraffengroep. De anders zo energieke giraffe laat haar kop hangen en staat met haar poten heel dicht bij elkaar. De dierverzorgers schakelen de dierenarts in en zo ontdekken ze dat het jonge dier een longontsteking heeft. Een longontsteking is voor jonge dieren gevaarlijk, net zoals dat gevaarlijk is voor baby's of oudere mensen. De jonge giraffe is een paar maanden oud en er zijn wel wat zorgen over deze gevaarlijke situatie. Gelukkig hebben de dierverzorgers en het team van dierenartsen een plan klaar liggen. Door middel van injecties te geven aan het jonge dier hopen ze dat de giraffe er snel weer bovenop is. Dat is niet alleen spannend voor de jonge giraffe, het is ook een uitdaging voor de dierverzorgers en dierenartsen. Wil jij zien hoe het afloopt met de jonge giraffe en haar longontsteking? Bekijk dan snel de hele aflevering. Abonneer je op ons kanaal om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen over de jonge giraffe en de giraffengroep.

Video-Update 1 zie je HIER en men schreef erbij:  Deze giraffe drinkt uit een fles. Er is een giraffe geboren bij Koninklijke Burgers’ Zoo. Het leek allemaal goed te gaan na de geboorte, maar op de tweede dag lijkt de moeder niet helemaal te begrijpen wat ze met het jong aan moet. Moedergiraffe heeft last van stuwing in de uier en dat doet pijn. Daarom laat ze het jong niet drinken en dat is een probleem. Zonder moedermelk zal het jong niet overleven. Hoofdverzorger Ruben Wiltink en Curator Marleen Giessen leggen uit hoe het met de jonge giraffe gaat en waarom we er alles aan doen om het jonge dier in leven te houden. Omdat de jonge giraffe niet bij de moeder mag drinken krijgt het nu melk uit een fles. Een dierverzorger geeft vijf maal per dag een fles met een liter vette melk. Dit proces wordt zo snel mogelijk afgebouwd zodat het dier niet teveel aan mensen gehecht raakt. Zo kan het dier opgroeien en optimaal giraffe worden. 

Video 2 zie je HIER. en daarbij schreef men: Jonge giraffe zet eerste stapjes buiten. Het gaat goed met de jonge giraffe in Koninklijke Burgers' Zoo. Sinds de vorige aflevering zijn er een hoop dingen verandert. Zo staat het jonge dier nu samen met twee andere giraffen, drinkt ze de fles door het gaas en mag ze haar eerste stapjes buiten zetten. Net als baby's vragen jonge dieren een hoop aandacht, zeker in de eerste weken van hun leven. Deze kleine giraffe is daar geen uitzondering op. De dierverzorgers van Burgers' Zoo en de dierenarts houden het jonge dier goed in de gaten. Inmiddels hoeven dierverzorgers het verblijf van de giraffe niet meer in om de fles aan te bieden. Het jonge dier snapt goed hoe de fles werkt zo kunnen de dierverzorgers een stapje terug doen en het jong een stapje vooruit. Langzaam maar zeker wordt het contact met mensen steeds verder afgebouwd zodat de kleine giraffe zich meer en meer focust op haar soortgenoten. 

De aankomende acht maanden  *waarvan nu 3 om zijn-  volgt men het spannende proces van de jonge giraffe op de voet en dus zal ik er nog wel meer over gaan bloggen....






Heb en hou het goed

18 opmerkingen:

  1. O gelukkig viel het mee , en bleef het bij een longontsteking
    wij zagen toch niets vreemds aan haar toen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja nou en of.

      Nee dat klopt... maar vergeet niet, een dier geeft niet aan dat het ergens last van heeft tenzij het echt, echt, echt niet anders kan... en longontsteking, jij weet zelf, dat gaat via de adem.. en wij stonden te ver weg om het te kunnen horen.

      Verwijderen
    2. en hoorden waarschijnlijk mijn longen piepen :)
      het zal goed komen met de " kleine " Alex-Bertine

      geniet de dag

      Verwijderen
    3. haha ja dat ook nog eens ;-) Daar hopen we maar op hè

      Verwijderen
  2. Dat was even spannend maar het zijn sterke dieren, begrijp ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt... Jah dat is ook wel zo maar ja ook niet onsterfelijk

      Verwijderen
  3. Giraffen zijn meestal sterke dieren. Leuk om jonge giraf te zien. Hopelijk komt ook weer goed. Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt. Daar gaan we maar vanuit nu. Dank je wel, jullie ook.

      Verwijderen
  4. Zieke dieren en zieke kleine kinderen vind ik altijd dubbel triest, ze kunnen niet zeggen wat er aan de hand is, dus er moet erg goed worden opgelet . Hopelijk komt het allemaal weer goed met die kleine langnek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Herkenbaar hoor Haba, daar heb ik zelf ook altijd last van.
      Aan het team in BZ zal het in ieder geval niet liggen, ik ken er een paar van en ik weet hoe gepassioneerd ze zijn.

      Verwijderen
  5. De natuur kan heel wreed zijn. Als moeder dieren voelen dat er iets niet in orde is met een jong stoten ze het af. In de natuur zou zo'n dier niet overleven en de moeder steekt er dan geen energie meer in.
    Waarschijnlijk is er dus wel iets mis met het jong. In een dierentuin grijpen ze dan natuurlijk in maar het zal waarschijnlijk een kwetsbaar dier blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wreed in mensenogen inderdaad ja.

      Ja en nee. Ervaren moederdieren doen dat inderdaad... de 1e keer moeders niet, die weten soms niet hoe te handelen en schrikken zich rot.. met nare gevolgen voor het jong.

      Dat er iets mis is met dit jong is geen definitie gelukkig. De moeder is in dit geval een 1e x moeder... Polepole, het kind van een moeder dat het verstootte in Wildlans, loopt nu in de kudde in Pairi Daiza, een prachtige en gezonde merrie :-) Er zijn dus gelukkig ook heel veel succesverhalen.

      Verwijderen
  6. Gelukkig ontdekten ze de longontsteking op tijd!

    BeantwoordenVerwijderen