Dit is pas mooi!

Als tegenhanger van de waanzin van de dag -zeker vandaag- iets dat wel degelijk zinvol én belangrijk is.


Dat dieren in het wild gevangen worden om elders op de planeet tentoongesteld te worden... is (g.e.l.u.k.k.i.g.) in (bijna) alle landen al decennia niet meer aan de orde. In ons land zeker niet. Dat dieren in dierenparken de meest optimale vorm van zorg krijgen is tegenwoordig leidend en hoe die zorg in elkaar zit verschilt natuurlijk per dier(soort). Daarvoor is kennis nodig... en die kennis deed men dag in dag uit op en dat verandert ook niet. De inzichten nemen toe en dus ook het dierenwelzijn.

Voor jonge pinguïns valt er nog een heleboel te leren. Natuurlijk kunnen de ouderdieren hun kuikens een hoop vaardigheden aanleren, maar het eten van dode vis uit de hand van een verzorger hoort daar niet bij. Instinctief weten pinguïns dat ze geen dode vis moeten eten. In het wild kan dat 'onderbuikgevoel' verstandig zijn om te volgen. De vis kan overleden zijn door een ziekte die ook gevaarlijk is voor pinguïns. In AquaZoo zorgen we ervoor dat al het voer vrij is van ziektes en boordevol vitamines zit. Het eten van dode vis moeten de jonge dieren leren, zelfs de pinguïns die in AquaZoo te Leeuwarden geboren zijn.

Behalve vanuit het noorden kwam ook vanuit het zuidwesten leuk -en informatief- nieuws. Blijdorp te Rotterdam geeft kennis door over de axolotl, een heel bijzonder beestje dat wel tot de verbeelding spreekt vind ik zelf... maar oké het 'dinosauriër-gevoel' heb ik wel vaker bij dieren die in de amfibieënwereld (en ook reptielenwereld) thuis horen.
Voor de ‘Vraag van de Week’ gaan we langs bij de Lake Patzcuaro salamanders in het Natuurbehoudscentrum. Een bijzondere verschijning. Maar hoe ademt deze axolotl eigenlijk? Aquarist Ton legt het uit. Het diertje is op de foto wit/rood maar er zijn ook zwart/grijze versies.) En overigens... Blijdorp heeft op youtube een aparte lijst voor "vraag van de week", daar staan inmiddels 49 van dit soort video's in... heel interessant en leerzaam ook, wil je een kijkje nemen klik dan eens HIER
Heb én hou het goed  

Wil je aub je naam in de reactie achterlaten wanneer je gebruik maakt van de instellingen 'anoniem', dan kan ik zien dat jij het bent. Dank je wel!

6 opmerkingen: