donderdag, november 21, 2024

NEEEEEEEE !!!!!

https://www.wildlands.nl/tweede-olifant-overleden-in-wildlands

Met grote verslagenheid en tot ons grote verdriet laten we weten dat gisteravond een tweede olifantenstier is overleden in WILDLANDS Emmen. 
Het betreft Ka Yan, geboren op 19 februari 2021 in het dierenpark. 

 Sinds het plotselinge overlijden van het kalf Nagarr afgelopen zaterdag, is de olifantenkudde in rouw.

 De hele kudde is door de dierverzorgers nauwlettend in de gaten gehouden en gisterochtend constateerden de verzorgers dat Ka Yan steeds minder lekker in zijn vel zat. Toen hij dezelfde ziektesymptomen als het overleden kalf vertoonde, is meteen actie ondernomen. Helaas heeft dit alles niet mogen baten. 

 Vanuit Universiteit Utrecht faculteit Diergeneeskunde kregen wij de droevige boodschap dat nader onderzoek op het zaterdag overleden kalf uitwees dat toch het gevreesde olifantenherpesvirus de doodsoorzaak is geweest. 

Dat verklaarde ook het lusteloze gedrag van het driejarige stiertje. Het olifantenherpesvirus (EEHV) is een zeer gevaarlijk virus dat vooral jonge olifanten treft, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. 

 Op dit moment leven er nog twee jonge stieren van beiden zes jaar oud in WILDLANDS. Omdat zij baat hebben bij een stabiele en rustige omgeving, lopen zij zoveel mogelijk afgezonderd van de rouwende familiegroep- en hopen wij de grootste stress voor hen te vermijden.

 Uiteraard worden deze twee olifanten nauwlettend in de gaten gehouden. De kudde heeft de tijd gekregen om afscheid te nemen van Ka Yan, waarna ook hij onderzocht zal worden in Utrecht. Wij verwachten dat ook dit stiertje aan het EEHV is overleden. Niet alleen voor de nog rouwende olifantenkudde heeft dit tweede overlijden een diepe impact, ook op zijn verzorgers, medewerkers en de vaste bezoekers van WILDLANDS maken deze gebeurtenissen erg veel indruk. 

 Het olifantenherpesvirus is één van de grootste bedreigingen voor zowel wilde als in gevangenschap levende olifanten. Preventie hiertegen bestaat helaas nog niet, wereldwijd werken wetenschappers samen om of een vaccin of effectieve behandeling te ontwikkelen. 

WILDLANDS helpt al jaren mee aan dit onderzoek in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en een doorbraak lijkt dichtbij. Echter blijkt uit de gebeurtenissen in WILDLANDS van de afgelopen week maar hoe hoog de nood is dat er snel een behandeling of vaccin ontwikkeld wordt. 

Elke bijdrage, groot of klein, helpt bij het onderzoek. Op onze website zal hierover meer informatie komen.

https://www.uu.nl/organisatie/doneren/behandeling-olifantenziekte-eehv





https://www.wildlands.nl/doneren  klik hier voor meer






Heb én hou het goed  
PS. Als je reageert met instellingen anoniem... laat dan in de reactie aub je naam achter zodat ik weet dat jij het/hier was, dank je well.

20 opmerkingen:

  1. Heel veel sterkte. Dit is zo erg. Zulke mooie grote dieren
    Ik ga doneren als het op de pagina staat. Het bedrag voor uitgespaarde kerstzegels gaat er heen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel meis, jij ook!!

      Dat is heel fijn, dat doe ik zelf ook af en toe... ik had er eerder deze week al over geblogd : https://klikhierklikdaar.blogspot.com/2024/11/geld.html

      Verwijderen
  2. Wat triest is dit nu toch, hopelijk blijft het hier bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. vreselijk Melody
    al we kunnen is hopen dat er een medicijn komt , en er niet nog meer van die mooie dieren komen te overlijden
    wens je sterkte

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel verdrietig.
    Men vreest voor een virus waar de hele kudde wel eens niet tegen zou kunnen.
    Laten we het beste er maar van hopen. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja absoluut Hans.

      Dat klopt niet helemaal... het gaat om alle jonge dieren onder de 10 jaar... de ouderen hebben normaliter genoeg afweerstoffen

      Dat is zonder meer waar

      Verwijderen
  5. Ik had het verdrietige nieuws ook al gehoord, hopelijk kunnen ze deze virus toch goed bestrijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat geloof ik gelijk wel, was ook op radio en tv.

      Ja dat hoop ik ook, en velen met ons al vele ajren lang maar ja je weet hoe het werkt... het gaat om iets medisch en dat vergt eeuwen onderzoeken en bakken vol geld... en zowel tijd als geld is er nooit genoeg ... in de dierenwereld is dat probleem nog groter dan in de mensenwereld

      Verwijderen
  6. Wat een verdrietig nieuws, zeker voor allen die nauw bij deze dieren betrokken zijn. Ik hoop dat er een remedie tegen dat virus wordt ontdekt zodat niet de hele kudde eraan kan bezwijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zeker weten. Eens in de zoveel tijd is het weer raak.. .een paar jaar terug in Amersfoort oa ook .. net voor en in, de coronaperiode, tal van olifantjes bewezen.

      Ja dat hoop ik ook uiteraard en velen met ons... maar dat zal naast veel tijd ook veel geld, heel veel geld, vergen...

      Verwijderen
  7. Oei wat een grote pech! Hopelijk houdt de rest stand, want blijkbaar is het besmettelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ontzettend.

      Ja en nee... het is net als met de mens die met kanker geboren wordt. Zo worden olifanten met herpes geboren. Er ziek van worden en er aan overlijden is geen definitie, noch bij de mens, noch bij de olifant... verschil is wel dat de mens op elke leeftijd ziek kan worden en overlijden aan kanker... een olifant is normaliter rond diens 9e-10e levensjaar uit de risicozone omdat er dan voldoende afweerstoffen opgebouwd zijn.
















      Verwijderen