vrijdag, december 13, 2024

Voortgang

Al menigmaal blogde ik over hoe het EEHV-virus slachtoffers maakte in olifantenkuddes in ons land. In 1998 Indira in Blijdorp Rotterdam, In 2016 Mumba in Amsterdam Artis, in 2020 Yunha in DPA Amersfoort, in 2021 in DPA Amersfoort Thabo, en vorige maand Bumi in Ouwehands Rhenen, en Nagarr en Ka Yan in Wildands Emmen. Nederland is naatuurlijk niet het enige land dat ermee worstelt, ook andere landen kan ik benoemen met de rijen jonge fantjes die eraan bezweken zijn. België, Engeland, Duitsland met name ook. En ja ook in het wild slaat het virus zijn slag. Er wordt dus op tal van plaatsen in de wereld keihard gewerkt om enerzijds aandacht te vragen en geld in te zamelen en anderzijds om een vaccin te ontwikkelen. Ik benoemde al enkelen in de vorige blogs in geval je een eurootje over mocht houden, ondanks deze dure tijden.

Olifantenmeisje Sanuk in Artis Amsterdam kreeg ook Herpes maar kon worden gered dankzij een wonder, mede gestuurd door samenwerking van Zoo PLanckendael in België en Blijdorp Rotterdam. Een unicum maar een prachtig resultaat bovenal. (Sanuk is overigens een geluksvogeltje... ze heeft ook jaren geleden met haar slurf vastgezeten en 'toevallig' (toeval bestaat niet) was de chirurg van Ajax ter plekke om haar te helpen via een operatie en ondanks het -duidelijk zichtbare- grote gat in haar slurf redt ze zich prima en groeit ze verder op tot een mooie volwassen dame. Maar goed, dat even terzijde. Vanuit de Rotterdamse Zoo kwam zopas prachtig nieuws mbt de ontwikkeling van het vaccin tegen het EEHV-virus:


De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is in Diergaarde Blijdorp gestart met het testen van een vaccin om olifanten te beschermen tegen het dodelijke herpesvirus. Dit virus zorgt al jarenlang voor hoge sterftecijfers onder jonge olifanten wereldwijd, zowel in dierentuinen als in het wild. Doel van het onderzoek is om vast te stellen of vaccinatie een effectieve manier is om olifanten te beschermen. Volwassen olifanten Faya en Bangka uit Blijdorp zijn de eerste olifanten in de Europese unie die tegen herpes werden ingeënt.
Extra spannende tijden dus .... Duimen maar dat het aanslaat...
Geld is -én blijft- uiteraard nodig. Wil je daarover meer weten, klik dan even op https://www.uu.nl/organisatie/doneren/behandeling-olifantenziekte-eehv


Heb én hou het goed  

4 opmerkingen: