Leven is meervoud van Lef

Kortgeleden schreef ik over een streepjeswissel... een giraffenman ging van Gaia Zoo uit Kerkrade naar Burgers Zoo in Arnhem. De giraffenman van Wildlands ging op zijn beurt daarna naar Gaia Zoo en Wildlands kreeg van uit Oostenrijk een nieuwe giraffenman. Vanuit Beekse Bergen ging een giraffenman naar Artis. Allemaal redelijk gewoon in de dierenwereld waarin fokprogramma's gehanteerd worden om schone bloedlijnen te hebben én behouden door niet willekeurig mannetjes- bij vrouwtjesdieren te zetten.

Dat -net als mensen- dieren ook moeten wennen aan hun nieuwe omgeving is logisch, ja toch?! Soms gaat het in 1x goed en soms in meerdere keren, bij de één gaat het sneller dan bij de andere, bijna altijd lukt het al zijn er ook voorbeelden waar het niet lukt, gelukkig komt dat niet zo heel vaak voor.

Het giraffenmannetje dan van Gaia Zoo naar Burgers Zoo verhuisde is de in Chester Zoo te Engeland geboren Narus, inmiddels 7 jaar jong, geboren op 3 april.
Burgers ZOo plaatste een video waarin hij in beeld komt en men wil laten zien dat een dier niet altijd gelijk gewend is, dat dat tijd vergt maar ook lef... In deze video besteedt men daarnaast ook aandacht aan de jongedame giraffe, Alex-Bertine, die geboren werd op 9 februari. Vanwege haar niet zo vlekkeloze geboortestart werd ze langer dan normaal in de gaten gehouden en verbleef ze ook met een deel van de kudde op de kleine savanne ipv de grote.

Nieuwe giraffe durft de stal niet uit. Er is een nieuwe giraffe in Koninklijke Burgers' Zoo komen wonen. Dit is een giraffenman. Hij komt bij de vrouwengroep staan omdat hij voor nageslacht mag gaan zorgen. De nieuwe man komt uit GaiaZoo in Kerkrade en komt vanwege het populatiemanagementprogramma naar Arnhem. Een giraffentransport is niet vanzelfsprekend. Door de enorme lengte van de giraffe is het een uitdaging om een giraffe van A naar B te vervoeren. Daar is een speciale giraffetrailer voor ontworpen. De giraffe loopt de trailer in en vervolgens wordt het dak met een hendel naar beneden geschroefd. De giraffe gaat liggen en zo kan de trailer met giraffe en al onder de Nederlandse viaducten rijden. 

De jonge giraffe maakt het goed. Ze staat buiten in de ren en drinkt hier nog steeds uit de fles en eet ook al een hoop vast voedsel. Er wordt gekeken of het jonge dier al de safarivlakte op kan. Maar voor dat allemaal lukt moeten er nog wel een aantal lichten op groen komen te staan. De kennismaking met de giraffenvrouwen en de jonge giraffe verloopt goed. Er is een hoop gesnuffeld over en weer. 

Het oogt positief maar wanneer de dierverzorgers de stal openzetten voor het enorme dier weigert hij naar buiten te lopen. Het lijkt erop dat de giraffe niet naar buiten durft. Een uitdaging voor de dierverzorgers van Burgers' Zoo. Op verschillende manieren wordt geprobeerd de giraffe naar buiten te krijgen. Zo komen er ook een aantal dierverzorgers van GaiaZoo kijken en tips geven. Vol goede moed gaan onze dierverzorgers met de nieuwe giraffe aan de slag.




Heb én hou het goed  
ps. als je reageert met instellingen anoniem, zet dan alsjeblieft je naam in de reactie erbij zodat ik weet dat jij het bent. Bedankt!

10 opmerkingen:

  1. Het is eigenlijk tragisch voor een dier wanneer het wennen zo moeizaam verloopt, de een aardt makkelijker dan de ander.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja ik vind dat ook sneu maar net als de bij mens heb je ook bij de dieren, individuen die dapperder dan anderen zijn ...

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Ahh oke, fijn dat je dat meldt... ik had het er niet uit kunnen afleiden

      Verwijderen
  3. mogge Melody
    goed filmpje , geef het ff tijd en hij zal buiten ronddraven denk ik
    en hopelijk voor jongen gaan zorgen

    geniet de dag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mogguh Karulll

      Ja toch... vast wel hoor... daar gaan we maar vanuit hè

      Verwijderen
    2. ja hoor dat gaat vast goed komen , een beetje een verlegen ventje denk ik :)

      Verwijderen
  4. Leuk weetje, van die giraffen"wagen". Ik zou er niet over nadenken hoe dat gebeurt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. :-) Haha ja dat snap ik wel ... veel mensen denken ook dat dieren verdoofd zijn voordat ze op transport gaan, dat is ook niet het geval

      Verwijderen